Topp fem av dramatiska sändningar ur SVT:s öppna arkiv

1. Klockan är 04.00 den 1 mars 1986. Rapport sänder nyhetssändning om mordet på statsminister Olof Palme.

Ett mord som kom att påverka vårt land mycket starkt. Olof Palme kommer alltid att vara en stark politisk förebild. Lyssna gärna till hans tal om fördomar. Så aktuellt. Så klokt.

Drygt 17 år senare avlider Anna Lindh efter ett överfall på NK.

2. Förmiddag i slutet av september 1994. En märkbart tagen livräddare berättar om sina upplevelser i räddningsarbetet efter Estonias förlisning. De autentiska ljudupptagningarna av nödropen är mardrömslika.

Estoniakatastrofen kommer för alltid att vara ett av den svenska historiens allra djupaste sår.

3. Det är början av 1990-talet. Det svenska samhället blir hårdare och kallare. Rasismen växer sig starkare. Ett av symptomen kommer snabbt att benämnas som Lasermannen.

Läs gärna Gellert Tamas bok. Den viktigaste svenska boken om nittiotalet.

4. 11 november 1989. Köerna vid den nyöppnade Berlinmuren.

En ny tid. En ny fred. En återförening.

5. 1975 ockuperas den västtyska ambassaden av sex vänsterextremister. 23.47 överraskas reporten Bo Holmström av en kraftig explosion. Han skriker "Lägg ut" upprepade gånger och viftar med armarna.

Sverige är under attack.

Topp fem över ord som Mona Sahlin borde använda oftare

1. Solidaritet.

Den största skillnaden i svensk politik handlar om solidariteten. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet vill alla ha ett mer solidariskt samhälle. Högern tänker tvärtom. De sänker istället a-kassan och sjukförsäkringen. Och de sänker i praktiken det bistånd som vi använder för att ta vårt ansvar i världen.

2. Valfrihet.

I det moderna samhället vill människor välja. Framför allt vill vi inte att redan erövrad valfrihet ska tas ifrån oss. På 70-talet kanske det dög med en sorts flingor. Nuförtiden byter vi butik om flingutbudet inte duger till. Så ser det ut även inom den offentliga världen. Ingen vill tvingas hålla sina barn kvar i en värdelös skola. Ingen vill ha en vårdcentral som nästan skäller ut en när man ställer en enkel fråga.

Socialdemokraterna får inte tveka på denna punkt. Många använder en känd marmeladundersökning för att kanalisera sitt missnöje mot valfrihet. Men undersökningen visar egentligen bara att människor inte tycker om att göra hastiga val med bristande beslutsunderlag. En socialdemokratiska valfrihetspolitik måste därför grundas i att ge medborgarna ordentlig information. Bland annat om hur andra människor har valt. Vi litar på varandra. 

Socialdemokraterna i Värmdö kallar sin modell för kvalitetsval. Ok för mig.

3. Passion.

Politiken behöver mer passion. Spänning. Hjärta.

4. Framtid.

Mona Sahlin måste ta ledningen i framtidsdebatten. Socialdemokraternas politik är betydligt mer modern än regeringens.

5. Jämlikhet.

Vårt partis kanske viktigaste värdering. Och svenska folket håller med oss:

"Enligt de senaste siffrorna från Umeå universitet vill åtminstone 75 procent av svenskarna leva i ett samhälle med relativt små inkomstskillnader, omfattande trygghetssystem som finansieras av skatter, och där stat, kommun och landsting snarare än privata företag ansvarar för välfärdstjänster som vård, skola och omsorg."

Topp fem över citat från filmen Heathers (av Nina Unesi)



Nina Unesi har hjälpt mig att plocka fram de fem bästa citaten från filmen Heathers. Håller nästan med om hennes rangordning. Men hon missade helt och hållet: "I love my dead gay son". Och "Fuck med gentle with a chainsaw. Do I look like mother Theresa?"

Och:
"Ram, doesn't this cafetheria have a no fags-allowed rule?"
"Oh yeah, seem to have an open-door-policy for assholes though, don't they?"


1. "What is your damage, Heather?"

2. "Grow up Heather, bulimia's so '87."

3. (Brad) "It's so great to be able to talk to a girl and not have to ask 'What's your major?'. I hate that... . So, when you go to college, what subjects do you think you'll study?"
 
4. "Dear Diary: Heather told me she teaches people "real life." She said, real life sucks losers dry. You want to fuck with the eagles, you have to learn to fly. I said, so, you teach people how to spread their wings and fly? She said, yes. I said, you're beautiful."

5. "You wanted to be a member of the most powerful clique in school. If I wasn't already the head of it, I'd want the same thing."

Topp fem över bra händelser den gångna helgen



1. Lillebror blev 18. Joar fyllde myndig. Supertrevlig liten festtillställning med alla syskonen på plats. Pappas fantastiska kanelbullar. En god tårta. Glada skratt. Fotografier. Och den lugna stämningen som bara finns på landet.

Till present fick han vuxenaktiga artiklar från Duka.

2. Avslappnad söndagsmiddag på Mira Mar, nere vid Maren i Södertälje. Mkt god mat, trevlig service och skön stämning.

Rekommenderas varmt.

3. Seger mot Valla IF i innebandyns division sex. Hemmamatch i lätt svettluktande Västergårdshallen. Inget mål från min klubba. Småtrevligt att spela med laget, även om jag hamnade i den ovana positionen som center.

4. Besök på Bommersvik. Höll ett kurspass om kreativt skrivande för medlemmar i Stockholms läns SSU-distrikt. Spännande att träffa en ny generation politiskt engagerade ungdomar.

5. Tvättkorgen är tom. Tack vare vår nya svanenmärkta Cylinda FT 46.

Topp fem över mina idéer för hur regeringen ska lösa frågan om könsneutrala äktenskap

1. Låta kristdemokraterna lämna regeringen, och övergå till ett minoritetsstyre. Eller som KDU-ledaren Charlie Weimers säger: "En regering kan inte leda landet om den inte är enig eller har stöd för sin politik i riksdagen."

2. Jag kom inte på något mer.

Topp fem över filmer som utspelas i skolmiljö

1. Heathers. Svart komedi från 1989, med Christian Slater och Winona Ryder i huvudrollerna. Utspelar sig i Ohioamerikansk high school-miljö. Ytlighet. Ego. Hierarkier. Grupptryck. Krocket. Popularitet. Och en sorgsen galning med motorcykel.

"If you want to fuck with the eagle you have to learn to fly."

2. Döda poeters sällskap. Utspelar sig i en Björklundsk elitskola och handlar om frihet, uppror och drömmar. En sorglig brutalitet, där det till slut visade sig att dagen fångades till ingen nytta.

En film om överhetssamhällets fördärv, som tilldelades en oscar för bästa manuskript.

3. Will Hunting. En film om förändring och om den  andra chansen. Varm, vacker, värd att se.

4. Ondskan. Baseras på en självbiografisk roman av Jan Guillou. En film om en svensk internatskola från en förgången tid. Tack och lov.

5. Freedom writers. Med Hillary Swank som den engagerade läraren som förvandlar elevernas hopplöshet och desperation till framtidstro och gemenskap. Bygger på en verklig historia.

Topp fem över bekymmersamma fakta i landstingssossarnas halvtidsrapport

1. Vårdköerna i Stockholms län har förlängts. Det visar socialdemokraternas halvtidsrapport. Antalet personer i vårdköer har ökat med 64 procent mellan januari 2007 och maj 2008.

2. Resurserna till sjukvård och kollektivtrafik har minskat kraftigt. På grund av skattesänkningarna får välfärden i Stockholms län 700 miljoner kronor mindre. Varje år.

3. Klassklyftorna i vården har ökat. Jag är en stark anhängare av valfrihet, men vårdval Stockholm handlar inte om frihet. Vårdval Stockholm handlar om att strukturellt styra över vårdresurser till rika områden med moderata väljare.

Från sida 12 i rapporten: "Den politiken har lett till att familjecentraler har lagts ned i bland annat Fittja, Alby och Hallunda. Äldrevårdcentraler har lagt ner i Hökarängen och i Solna. Alla typer av förebyggande insatser på både vårdcentraler, mödravårdcentraler och barnavårdcentraler har försämrats eller helt försvunnit."

4. Antalet barn som väntar med att få komma till barnmedicinsk mottagning har ökat med 223 procent.

5. De märkliga extrabesparingarna mot Södertälje sjukhus.

Från sidan 8 i rapporten: "Man kan undra varför den borgerliga majoriteten systematiskt valt att gång på gång slå med extra hårdhet mot Södertälje? En förklaring kan vara deras misslyckade planer på att privatisera sjukhuset. Planerna har tillfälligt lagts på is, eftersom den lokala opinionen motsatte sig privatiseringen. Den borgerliga strategin verkar nu istället vara att svälta ut den landstingsdrivna verksamheten i Södertälje."

Läs gärna halvtidsrapporten. Den beskriver en Stockholmsfientlig högerpolitik som är omodern och oansvarig. En politik som bekymrar mig. Som socialdemokrat. Som medborgare i Södertälje. En politik som stärker min övertygelse. Det måste bli ett maktskifte i Stockholms läns landsting. Senast 2010.


Topp fem över sällskapsspel

1. Scrabble. Även känt under namnet Alfapet.

Spelet som förvandlade mig från vanlig hederlig light-nörd/småkuf, till en riktig hardcore-nörd av värsta sort. Spelar alldeles för många matcher på nätet. Tävlingsspelar av och till, och är just nu rankad som 15:e bäst i Sverige. Ägnar dödtid till att fundera över optimala strategier.

Pluggar till och med in vilka ord som står nedskrivna i SAOL. Allt för att ladda upp inför Svenska Scrabblemästerskapet i Göteborg nästa vecka.

2. Black box. Även känt som "Spelet".

Sjukt kul. Här kan ni se hur den holländska versionen ser ut. Läs gärna även om tänkbara spelstrategier, allt på holländska.

3. Stockholmsspelet. Spelet om världens vackraste stad.

Vem kan mest om huvudstaden? Om kulturen, geografin, historien, människorna, rätt och fel, stadsdelar. Och så vidare.

All cred till ett skönt spel.

4. Rappakalja.

Underbart spel. Också här med ord involverade. Och förklaringar.

Borde spelas oftare.

5. Trivial Pursuit.

Överlägset spel inom kategorin frågesportspel. Det är alltid trevligt med ett parti tepe.

Men det är förstås inte lika klockrent beroendeframkallande som scrabble. Oh yeah!



Topp fem över statsråd som inte håller måttet

1. Sven-Otto Littorin. Det duger inte att vara ansvarig för arbetsmarknadsfrågorna när man själv i praktiken har fuskat med sin meritförteckning. Fairfax university. Pinsamt. Se gärna intervjun där Littorin försöker förklara sitt handlande.

Sven-Otto är dessutom är oskicklig på att hantera stigande arbetslöshet. Han är helt enkelt det statsråd som minst av alla håller måttet.

2. Lars Leijonborg avsattes som partiledare efter ett internt medlemsupprop i folkpartiet. Han borde också ha lämnat regeringen.

"Han har ett rätt snävt, rätt ofolkligt fält i och för sig, men har inte nått ut i medierna och har, tycker jag, inte haft någon större framgång i regeringen heller". säger Norra Skånes centerpartistiska chefredaktör Johan Hammarqvist. Jag håller med.

3. Sten Tolgfors. Hans hantering av FRA-frågan var undermålig. Velandet, osynligheten, virrvarret, oförmågan att lyssna, sakinnehållet i förslaget, den bristande handlingskraften.

Som en oförståndig skolpojke som ertappats för skolk.

4. Maud Olofsson. Står för en vridning av centerpartiet som jag ogillar. Dessutom har hon misslyckats med sitt tydligaste vallöfte, nämligen att förenkla för småföretagarna.

5. Fredrik Reinfeldt. Som är ansvarig för rekryteringen av en regering som inte håller måttet.

"Hemligheten bakom framgång ligger inte i att göra sitt jobb, utan att upptäcka den som är lämplig att göra det", sade Andrew Carnegie.

Fredrik Reinfeldt har ännu inte listat ut hemligheten bakom framgång.

Topp fem över nya Emiliana-låtar

1. Me and Armini. Så heter Emiliana Torrinis nya skiva. Och så heter den bästa låten på skivan.

2. Ha Ha. Gåtfull enkelhet. Skratt. Lekfullt vacker. Se den lätt flamsiga videoinspelningen från Utrecht.

3. Gun. Vackert brutal. Skarp. Gillar dessutom denna märkliga videokomposition, skapad av okänd privatperson.

"Meet me in the barrel and tell me that you love me.
Yes, this is a kiss that I swear will blow your mind."

4. Birds. Akustiskt. Finstämt. Lugnt. Fint. Låna mig dina vingar och lär mig att flyga. Typ så.

5. Hold Heart. Den femte bästa låten på en av de bästa skivor som någosin har skapats, och definitivt den bästa från i år.

If you blind me now I am defeated.

Topp fem över vitvaror (skapad av mig själv)

1. Tvättmaskin. Kan tas för självklar, men är knappast det i en värld där 2,6 miljarder människor saknar tillgång till vatten och sanitet. Jag tycker mycket om min nya tvättmaskin. Viktig!

2. Bordsdammsugare. Perfekt för att snabbsuga upp småsmulor och annat irriterande. Gillar min lilla röda från Electrolux.

3. Frys. Kallt härligt vatten blir ännu bättre med lagom stora isbitar. Gillar för övrigt Wikipedias förklaring av vad en isbit är:

"Isbit är en bit av is"

4. Vattenkokare. Som till exempel kan användas för att tillaga fantastiskt pepparmyntste...

5. Kylskåp. Fast det är viktigt att man håller ordning på hygienen i kylskåpet.

Det godaste jag visste när jag var liten var filmjölk. Det äckligaste jag visste var filmjölk som tagit smak av dåligt förpackade varor med stark lukt.

Topp fem över vitvaror (skapad av Maryam Yazdanfar)

Frilanslistskaparen Maryam Yazdanfar kommer här med ett förslag till topp fem över vitvaror. Jag lovar och svär att inom 48 timmar svara upp med min egen lista över vitvaror. Ett hett tips är att tvättmaskinen kommer att få en framskjuten placering även hos mig, särskilt efter att jag igår skaffat en snygg svanenmärkt Cylinda FT 26.


1. Tvättmaskin. Gärna med inbyggd torktumlare. Varm att krama, praktisk och låter mysigt.

2. Diskmaskin.  För att diska är så erbarmeligt tråkigt. Nu kan man ha hur många som helst på middag utan att sitta i diskträsket.

3. Frys. För att infrysta matlådor kan bjuda på de mest spännande överraskningar.

4. Ugn. För att stek är gott.

5. Bakmaskin. För att nybakt bröd nästan är lika gott.

Topp fem över skotska artister

1. Eddi Reader är en lysande sångerska, både som soloartist och som ledstjärna i åttitalsbandet Fairground Attraction. Allra mest tycker jag om skivan Candyfloss and Medicine.
"why do the ones who love the most
lose the most, lose the most?"


2. Efter timmar av torka på Glastonbury Festival år 1999 ändrade Travis scenen. Efter att ha sjungit de första textraderna i låten "Why does it always rain on me?" öppnades himlens portar. Regnet föll över de församlade åskådarna.

Önskar jag varit där. Jag tycker om regn. Jag tycker om Travis musik. Jag tror jag skulle tyckt om Glastonbury.

3. På tredje plats kommer Amy MacDonald, vars låt This is the Life spelades otaliga gånger i mitt tidigare tjänsterum under höstens hittills jobbigaste arbetsdag.

Se henne i Sthlm om ett par veckor.

4. Fantastiska Annie Lennox. Med en röst som om hon vandrade på söderslaget glas.

5. Jag har väl kanske inte lyssnat så mycket på Nazareth. Men jag fastnade för låten Love Hurts, när jag såg den på en ölreklam för många år sen.

Topp fem över goda drycker

1. Riktigt kallt källvatten. Till exempel från den lilla källan bredvid på andra sidan Vålbäcken nere i Färnäs.

2. Pepparmyntste. Till exempel den välsmakande blandningen Casablanca från afrotea. Casablanca är för övrigt också namnet på en av mina absoluta favoritfilmer.

Da daj da daj da daj. As time goes by.

3. Belgisk öl. Gärna de olika sorterna från Gouden Carolus. Men också mer lättdrucken öl, som De Koninck.

4. Prima juice. Till exempel den färskpressade apelsinjuicen från Kiviks musteri.

5. Den färska äppelmusten som vännen Lars bjuder oss andra på från tid till annan.

Topp fem över bra bokstavsbrickor i scrabble

1. Blank

2. Y

3. T

4. A

5. S

Topp fem över år med svag BNP-utveckling (sedan 1971)

1. 1993 var tillväxten -2,1 %. Regeringen var borgerlig.

2. 1977 var tillväxten -1,6 %. Regeringen var borgerlig.

3. 1992 var tillväxten -1,2 %. Regeringen var borgerlig.

4. 1991 var tillväxten -1,1 %. Regeringen var socialdemokratisk större delen av året, men mot slutet borgerlig.

5. 1981 var tillväxten -0,1 %. Regeringen var borgerlig.

2007 är det finanskris. Konjunkturen mattas av. Tillväxttakten sjunker som en sten.

Regeringen är borgerlig.

Någon som ser ett samband?

Topp fem över år med stark svensk BNP-utveckling (efter 1971)

1. 1999 var tillväxten 4,6 %, regeringen var socialdemokratisk. Siffrorna kommer från Svenskt Näringslivs egen ekonomihemsida, ekonomifakta.se

2. 2000 var tillväxten 4,4 %, regeringen var socialdemokratisk.

3. 1984 var tillväxten 4,3 %, regeringen var socialdemokratisk.

4. 2004 och 2006 var tillväxten 4, 1%. 2004 var regeringen socialdemokratisk. 2006 var det en socialdemokratisk regering större delen av året.

5. 1973, 1994 och 1995 var tillväxten 4,0 %. 1973 och 1995 var det s-regeringar.

1994 var det förvisso endast ett par månader av s-regering. Mönstret är ändå tydligt. BNP-utvecklingen är starkare under s-styre än under borgerligt styre. Är det bara tur? Kanske det. Kanske inte.

Topp fem över skäl till att tycka om miljöpartiet

1. Man måste naturligtvis beundra den miljöpartistiska idealismen och godheten, och att de på ett äkta sätt bryr sig om världens fattiga länder. Jag är inte säker på att deras lösningar alltid är rätt. Till exempel ogillar jag MP:s underliggande skepsis mot frihandel. Men någonstans är värderingarna viktigare än lösningarna.

2. Miljöpartiets alltid skärpta och sakliga språkrör Maria Wetterstrand. Ett äkta intryck i en mediastajlad värld. En hårt arbetande förebild. Ett lyft för politiken.

3. Att eleven går framför systemet. Att skolpolitiken utgår från elevens och förälderns valfrihet och vilja. Inte utifrån vad som är bäst för staten eller kommunen. Socialdemokraterna må ha en del sakliga och korrekta åsikter kring friskolor. Men jag är hjärtligt trött på att resonemangen gång på gång utgår från vad som är bäst för den kommunala ekonomin, och aldrig utifrån vad som är bäst för eleven. Socialdemokraterna måste sluta vara systemkramare. Lär lite av MP.

4. Att de tills vidare tydligt har valt sida i ett rödgrönt samarbete för framtiden. Samarbetet är långsiktigt och andas av framåtanda. Miljöpartiets kritik mot regeringen är tydlig. Läs till exempel Per Garthons artikel på newsmill.se. Förvisso har Garthon i artikeln naiva drömmar om framtida samarbeten med en "god" borgerlighet. Men kritiken mot dagens så kallade allians är hård och rättvis:

"Centern var ju en gång nästan på väg att bli ett miljövänligt parti innan Maud förvandlade det till en underavdelning av Småföretagarförbundet. Folkpartiet har haft individens frihet på programmet innan Jan Björklund införde kaserngårdsdisciplin som främsta ideal. Kristdemokraterna ville en gång stärka samhällsmoralen för människorna, inte som Göran Hägglund, mot dem. Och någon gång i historien var moderaterna konservativa, ett ord som betyder 'bevara', vilket i princip är attraktivt för miljövänner - men sådant skyms när bilden av partiet alltmer domineras av sin skuggledares väderkvarnsfäktningar med privata demoner från sina skumraskaffärer och ubåtsförvillelser."

5. Att de ständigt håller miljöfrågan uppe på dagordningen. Och att de har ett betydligt mer seriöst arbete kring miljöfrågorna än moderata ungdomsförbundets tramsiga gröna kosmetika.

Topp fem över sköna citat från Grishams "Den samvetslöse"

1. Sid 146:

"Det var ett fyndigt och intetsägande svar, och de uppfattade det inte som något annat. De insåg dessutom att det var ett bra exempel på en smidighet som kunde hjälpa mr Fisk att överleva en hektisk valkampanj. Så det blev inga följdfrågor, inga invändningar. De var trots allt härdade politiska aktörer, och de uppskattade ett skickligt nonsenssvar när de fick höra ett sådant."

2. Sid 96:

"Domarval."

"Just det. Det är det enda vi sysslar med, och vi gör det ytterst diskret. När våra klienter behöver hjälp siktar vi in oss på en domare i en högre instans som inte är särskilt vänligt sinnad, och sedan plockar vi bort honom eller henne ur bilden."

"Är det så enkelt?"

"Så enkelt är det."

3. Sid 51:

"Carls urolog satt mitt emot honom. Han och hans fru hade blivit inbjudna för att de inte sa så mycket."

4. Sid. 148:

"Mörk kostym, röd slips, tjockt och blankt mörkt hår som kammats åt vänster och hölls på plats av mängder med sprej och ett stort och runt ansikte som verkade bli rundare för varje år som gick. Inte mindre än fyra av hans assistenter och hjälpredor svävade likt bin omkring honom, allihop upptagna av viktiga telefonsamtal, förmodligen med varandra."

5. Sid. 52:

"Kändiskocken, en som Carl aldrig hade hört talas om, blev presenterad och fick ta emot en stående ovation från de fyrahundra gästerna, varav praktiskt taget alla fortfarande var hungriga efter de fem rätterna."


Topp fem över de bästa förslagen i socialdemokraternas skuggbudget

1. Hela paketet för att rädda den svenska arbetsmarknaden i finansoro och lågkonjunktur betyder mycket. Delar av det presenterades redan förra veckan, och har kommenterats av TCO. I korthet innebär paketet stora investeringar i jobb och utbildning. Det handlar både om yrkesutbildning, forskning och utveckling och riktade stöd till ungdomar. Bra och nödvändigt.

Det är viktigt att socialdemokraterna återigen tar täten för att skapa en framsynt arbetsmarknadspolitik. Regeringens passitivitet är slående. Man får intrycket av att de har lämnat walk over inom jobbskaparområdet.

2. Investeringarna i sjukvården  som föreslås är viktigare än moderaternas stora och missriktade skattesänkningar. Socialdemokraterna föreslår 3 miljarder kronor mer än regeringen, vilket ger 2 000 fler anställda inom vården. Särskilt prioritet kommer att ges till äldresjukvård och psykiatri, vilket är bra.

3. Som uppväxt med en ensamstående mamma har jag själv sett hur förhållandevis små summor av pengar i praktiken innebär stora förändringar. Sammanlagt kommer det socialdemokratiska alternativet ge ensamstående mammor med två barn 410 kronor mer i plånboken. Det är viktigt. Särskilt eftersom fattigdomen bland barn med ensamstående föräldrar har fördubblats från 15 till 27 procent på två år.

4. Partiet föreslår 1, 35 miljarder under tre års tid för att stimulera byggandet av hyresrätter.

Detta behövs för att öka produktionen av hyresrätter, som har sjunkit kraftigt sedan moderaterna tog över Sverige. En rapport från Hyresgästföreningen visar dessutom på tydliga samband mellan tillgång till hyresrätter och en fungerande arbetsmarknad. Investeringsstöd för hyresrätter är en viktig bostads- och arbetsmarknadsreform.

5. Avslutningsvis är förslaget att höja studiemedlen bra. Idag är det pinsamt lågt, i synnerhet på grund av de höga hyror som studenter tvingas betala på grund av regeringens värdelösa bostadspolitik.

Topp fem över bilder Fredrik Reinfeldt helst vill glömma

1. Den klassiska bilden där Fredrik Reinfeldt kampanjar bakom mörka solglasögon. På kampanjaffischen står texten "Bush Cheney".

Sen en tid tillbaka försöker Reinfeldt retoriskt göra allt för att distansiera sig från den impopuläre texasgubben. Vi får väl se om han lyckas glömma sin egen historia...

2. Stillbilden från videoklippet från 1993 där Reinfeldt säger "välfärdsstaten är en omöjlig konstruktion. Retoriken har förändrats under de 15 år som gått, men samma värderingar finns fortfarande kvar. Hans hjärta är fortfarande till höger. Iskallt och stenhårt. Reinfeldt står fortfarande för osolidariska värderingar.

Hans regering bedriver kontinuerliga attacker mot fattiga människor. Och låter de rika samla i ladorna.

3. Reinfeldt anländer till Kina i jeans och t-tröja. Fast jag gillar det. Jag tycker Reinfeldt gjorde rätt. Det där med klädkoder och sånt har aldrig riktigt varit min grej. Förvisso finns det inte något skönare än att ha på sig en snygg slips. Men ibland måste man relaxa. Och kanske lite oftare i formella sammanhang.

4. På listans fjärde plats kommer denna bild där Reinfeldt fallit lika platt som han kommer göra i valet 2010...

5. Och till slut fick han träffa sin idol. Kanske hann Bush med att ge några tackord till sin gamle kampanjmedarbetare...

Topp fem över vad jag beundrar hos min pappa

1. Att pappa alltid är insatt. Om han ska köpa en elektrisk apparat tar han reda på allt om hur den fungerar. Om han ska måla om känner han till alla tricks.

2. Det lugna, metodiska och eftertänksamma sätt som pappa tar sig an problem. En kontrast i den alltmer rastlösa tid som vi lever i.

3. Pappas förståelse för konst. Såväl det är musik, film, målningar, litteratur eller dans. Och att han dansar tango. Det är så härligt!

4. Humorn. Den Fredricsonska humorn. Som kommer från pappa, och från hans bror.

5. Alla syskon som han har givit mig. Tobias, Vendela, Signe, Tora, Joar och Frida. Ni är underbara!

Topp fem över de bästa veckodagarna

1. Tisdag.

2. Söndag.

3. Lördag.

4. Onsdag.

5. Fredag.

Topp fem över dagens viktigaste kritik mot regeringen

1. De bekymrade rösterna från underklassens Sverige, hörs idag på Aftonbladets debattsida. Försvagningen av trygghetssystemen är osolidarisk och obehaglig.

Det var uselt av den tidigare socialdemokratiska regeringen att inte på allvar ta itu med välfärdsstatens baksida. Fattigdomen. Bidragsberoendet. Men den nuvarande regeringen sparkar på den som ligger. Det är ännu värre.

2. Roger Mörtvik och Mats Essemyr från TCO skriver i en debattartikel på politikerbloggen om hur regeringens a-kasseförsämringar varit osakliga och kontraprouktiva. Och att de framför allt inte har något stöd i arbetsmarknadsforskningen.

Ett inlägg om hur okunnighet, fackföreningsfientlighet och fördomar tog överhanden. Lugna och väl genomtänkta förändringar fick stå tillbaka när Borg och Co kom till maktens köttgrytor.

3. Volvoarbetarnas brev till regeringen. Ett rop på hjälp, riktat till en minister som inte bryr sig.

4. Expressen skriker i krigsrubriker ut: "Monas attack mot alliansen". Egentligen är det inte så mycket en attack. Det är snarare en saklig kritik mot en regering som under lång tid visat oroande passitivitet gentemot de internationella konjunkturförändringarna.

5. Kanske inte direkt en kritik mot regeringen. Men mot den kristna högern. Och den finns ju representerad i Rosenbad genom kristdemokraterna. Broderskaparnas artikel på Brännpunkt , med bland annat duktiga Anna Ardin som undertecknare, är värd att läsas.

RSS 2.0