Topp fem över de bästa förslagen i socialdemokraternas skuggbudget

1. Hela paketet för att rädda den svenska arbetsmarknaden i finansoro och lågkonjunktur betyder mycket. Delar av det presenterades redan förra veckan, och har kommenterats av TCO. I korthet innebär paketet stora investeringar i jobb och utbildning. Det handlar både om yrkesutbildning, forskning och utveckling och riktade stöd till ungdomar. Bra och nödvändigt.

Det är viktigt att socialdemokraterna återigen tar täten för att skapa en framsynt arbetsmarknadspolitik. Regeringens passitivitet är slående. Man får intrycket av att de har lämnat walk over inom jobbskaparområdet.

2. Investeringarna i sjukvården  som föreslås är viktigare än moderaternas stora och missriktade skattesänkningar. Socialdemokraterna föreslår 3 miljarder kronor mer än regeringen, vilket ger 2 000 fler anställda inom vården. Särskilt prioritet kommer att ges till äldresjukvård och psykiatri, vilket är bra.

3. Som uppväxt med en ensamstående mamma har jag själv sett hur förhållandevis små summor av pengar i praktiken innebär stora förändringar. Sammanlagt kommer det socialdemokratiska alternativet ge ensamstående mammor med två barn 410 kronor mer i plånboken. Det är viktigt. Särskilt eftersom fattigdomen bland barn med ensamstående föräldrar har fördubblats från 15 till 27 procent på två år.

4. Partiet föreslår 1, 35 miljarder under tre års tid för att stimulera byggandet av hyresrätter.

Detta behövs för att öka produktionen av hyresrätter, som har sjunkit kraftigt sedan moderaterna tog över Sverige. En rapport från Hyresgästföreningen visar dessutom på tydliga samband mellan tillgång till hyresrätter och en fungerande arbetsmarknad. Investeringsstöd för hyresrätter är en viktig bostads- och arbetsmarknadsreform.

5. Avslutningsvis är förslaget att höja studiemedlen bra. Idag är det pinsamt lågt, i synnerhet på grund av de höga hyror som studenter tvingas betala på grund av regeringens värdelösa bostadspolitik.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0