Topp fem över svenska filmer

1. Ett skruvat porträtt av verklighetens Dalarna. En sympatisk film om tjurskallighet och missunnsamhet. Ett kärleksfullt porträtt av kärleken som finns bakom den kärlekslösa ytan. Masjävlar. Jävlar vad den är bra. Välförtjänta guldbaggar.

2. En sorglig, vacker, rolig, snöig, demokratisk, långsam, öm film om brödraskap och faderskap och vackra landskap. Ping Pong Kingen. Bra. Utomordentligt bra.

3. Det är värt att spendera sin tid med att se Så som i himmelen. Om sång och sånt.

4. Tycker att Arn har fått lite väl mycket skäll. Jag gillar okomplicerade hjältehistorier med överdrivna moralstinna porträtt av genomgoda världsförbättrare. Det är skönt att slippa ens tveka över huvudpersonens lojalitet gentemot högtravande moraliska principer. Dessutom känner jag han som har skrivit eftertexterna.

5. Kom inte på någon mer som ens spelar i samma division som de ovanför. Fast det är klart. Offside var bra underhållning.

Topp fem över skäl till att besöka Caffé Nero på Roslagsgatan, Sthlm

1. Den enkla med briljanta förrättsbuffén som ingår i alla Caffé Neros menyer.

2. Den fräscha italienska maten och drycken. Till exempel Osso Buco, som hittas på kvällsmenyn.

3. Att man inte kan boka bord. Den som kommer först får plats först. Enkelt, rättvist och skönt anti-elitistiskt. Jag gillar det.

4. Den enkla och goda servicen. För alla.

5. De lagoma priserna, som flera gånger har givit dem DN:s utmärkelse Gulddraken i budgetklassen.

Topp fem över överskattade prylar

1. Slipsnålen, eller slipsklämman. Varför störa en snygg slips med en illasittande plåtbit? Slipsnålen fyller inte någon som helst vettig funktion, och borde avskaffas. Dessutom får man inte det skönt upplättande fladdret som gör en snygg slips snyggare..

2. Rakapparaten. Skönare och bättre rakning med hederlig gammal hyvel. Rakapparaten kan lika gärna avskaffas.

3. Jacuzzi. Kan ju vara skönt att bryta av med ett dopp i bubbelpoolen när man besöker badhuset. Men vad ska man med en jacuzzi till i en hemmiljö? Ful. Tar plats. Drar omåttliga mängder energi. Djup symbol över åttiotalistisk överkonsumtion. Länge leve det hederliga gamla badkaret.

4. Spislocken. Se till exempel dessa vidriga tingestar med skitfult julmotiv. Eller dessa från Hemtrevnad i Edsvalla.

5. I princip allt som går att köpa på coolstuff.se. Möjligen med undantag för den självrörande muggen.

Topp fem över bra blogginlägg skrivna av Daniel Mathisen

1. Pinfärskt inlägg om höstbudgeten. Klok analys och konkreta förslag. Läsvärt!

2. "Varför vågar inte ledningen erkänna att prioriteringarna mellan förbunden gynnar män inom traditionella industriyrken och konsekvent missgynnar kvinnor inom låglöneyrken? Vari ligger det rimliga i att uppmuntra människor att stanna kvar på samma jobb över lång tid, och samtidigt hindra unga och strukturellt diskrimerade att ta sig in på arbetsmarknaden?"

Relevanta frågor i ett inlägg om nödvändig förändring av facket. Intressant.

3. Rubriksättning är viktigt. Nästan viktigare än själva inlägget. Gillar denna rubrik skarpt.

4. Blogginlägget där jag fick upp ögonen för att skånsk musik kan vara ok. Och att skånska musiker dessutom kan skapa fantastiska musikvideor. Det snurrar!

5. Endast en satirteckning. Men ibland säger en bild mer en tusen blogginlägg...

Topp fem över ABBA-låtar

1. The winner takes it all.

2. One of us.

3. I have a dream.

4. Our last summer.

5. Happy new year.

Topp fem över läsvärda biografier

1. Gunnar Sträng - Landsvägsagitatorn. Om idealism och vardagskamp för mänskliga levnadsvillkor. Om resan från arbetarbaracken i Järfälla till finansministerposten i Rosenbad. Om fackföreningarnas storartade betydelse för vårt lands utveckling. Om svensk historia. En historia som är så betydligt svårmodigare än vad vi idag kan föreställa oss.

2. Den långa vägen till frihet. Nelson Mandelas egen berättelse om frigörelsen av Sydafrika och om förlåtelse. En historia som är vacker och brutal. Långsam och dramatisk. Modern och gammaldags.

Och med det fantastiska citatet: "Att vara fri är inte bara att kasta av sig kedjorna, det är att leva så att vi respekterar och ökar andras frihet."

3. Så sänktes Barings Bank. Nick Leesons självbiografi om hur hans spekulationer sänkte en av Storbritanniens mest anrika affärsbanker. En bok om girighet och modern kvartalskapitalism.

Nick skriver även ett inlägg på brännpunkt idag.

4. Vilja av sten av Aron Ralston. Under en vandring i en nationalpark i Utah fastnade Aron med armen under ett fallande klippblock. Han satt fast i nästan en vecka innan han lyckades amputera sin arm med en slö fickkniv. Obehagligt men otroligt spännande.


5. De fattigas bankir. Nobelpristagaren Muhammad Yunus berättare om mikokreditlån och arbetet för att bygga upp ett fungerande samhälle i Bangladesh.


Topp fem över svenska språkets vackraste ord

1. Passion

2. Hällregn

3. Storstadspuls

4. Neonljus

5. Hopp

Topp fem över låtar jag önskar höra på utflyttningsfesten i Västra skogen

1. Alles verloren med Bindel und Kriegelstein. Märklig, bisarr, underbar, medryckande österrikisk låt som borde spelas på samtliga fester som existerar. Har dock inte någon aning om vad texten handlar om...

2. The Sign med Ace of Base. Den absolut första CD-skiva jag köpte i hela mitt liv var Ace of Base debutskiva. Minns fortfarande känslan av att äga den bästa skiva jag hört i mitt tolvåriga liv. The Sign är skivans bästa låt.

3. Allmosor med De Lyckliga Kompisarna. Helst ackompanjerad av nattlig allsång med balkongdörren öppen.

4. Space Tractor med Leningrad Cowboys. Ryskinspirerad röjpop med soft skönsång och glad optimism.

5. Dr. Feelgood med Cool James and Black Teacher. Skönt nittiotalsretro.

Topp fem över bra lunchställen i Södertälje

1. Caesar's är en given etta med hyfsad mat och stans trevligaste personal. Det är knappast en slump att jag är en av stamkunderna...

2. Fantastisk vy, bra salladsbord och klassiskt fräsch mat. Torekällbergets Wärdshus är dessutom ett stillsamt och avslappande alternativ i en stressig värld.

3. Sushibaren Kyoto, i folkmun kallad för "Arga tantens sushi", är en störtskön helhetsupplevelse och en högkvalitativ sushibar. Drivs av en fantastisk och mycket bestämd dam, som levererar japansk mat i toppklass.

4. Molly's är bästa salladsstället i Södertälje. Ligger något undanskymt på Rådhusgatan. Rekommenderar främst laxpastasalladen.

5. På femte plats kommer ytterligare ett sushiställe. Minako serverar fräsch mat, har dundertrevlig personal och skulle helt klart ha placerats högre på listan om det inte var för de något för långa väntetiderna...

Topp fem över vad jag beundrar hos min mamma

1. Hennes benhårda värderingar om att man inte ska se ned på andra människor. Att det inte finns några som är sämre än andra och att man kan vara lycklig även som ekonomiskt fattig, något som det finns tydligt stöd för i lyckoforskningen.

2. Hennes förbannade envishet, som gör att hon kämpar sig igenom det mesta. Hon är lika envis som de allra flesta av karaktärerna i filmen Masjävlar.

3. Hennes vilja att alltid hjälpa till och ställa upp, vare sig man behöver det eller inte. Och vi behöver nog alla hjälp av en mamma oftare än vi vill erkänna.

4. Hennes kärlek till landsbygdshistoria. Det är knappast en slump att hon redan tidigt skaffade ett familjemedlemskap i Hölö-Mörkö hembygdsförening, och att hon för tredje helgen i rad besöker vår fäbodstuga i Axi utanför Mora.

5. Att hon gav mig en störtskön och nygift lillasyster, som jag har delat många både glada och ledsna stunder med. Nu ska hon iväg till andra sidan jorden på bröllopsresa. En stolt storebror önskar systern lycklig resa!


Topp fem över belgiska ölsorter

1. Gouden Carolus, är en smakrik öl som är perfekt till stark mat, eller efter en hård arbetsdag.

2. Leffe Brune, är en mörk öl som bäst avnjutes kall och med hyfsat mycket kolsyra kvar.

3. Rochefort 8, är en stark och god öl som passar bra vid de allra flesta tillfällen.

4. De Koninck, är en lättdrucken sällskapsöl av bästa sort.

5. Hoegaarden , är en lätt syrlig öl med grumligt utseende. Passar bra till vardag och fest.

Topp fem över sköna youtube-klipp på Carl Bildt

1. Det gamla hederliga klippet på Carl Bildt, 17 år, i samband med lärarstrejk på 60-talet är given etta på listan. Ett lysande och roligt klipp på en ung rättrådig herre.

2. I bakgrunden vid ett besök i Rinkeby. Birgit Friggebo tar tag i mikrofonen och föreslår att samtliga ska sjunga "We shall overcome". Rysligt.

3. På tredje plats kommer klippet när Carl Bildt spelar in en låt. Fyra bugg och en Coca Cola. Briljant. Självironiskt. Och oerhört pinsamt.

4. Carl Bildt tvingas att diskutera analsex i ett radioprogram. Kommer 6:43 in i klippet.

5. Inte Carl Bildt på riktigt, men Varan-TV:s version är en klassiker. Sidenmorgonrock. Dialekt. Lögner. Rödtjut.

Topp fem över varför jag tycker om hösten

1. Det lätta och lite småkalla duggregnet som är så karaktäristiskt för hösten. Blir helt lycklig av våta droppar som sakta faller mot marken.

Axl Rose sjunger följande i Guns N' Roses November Rain:

"So never mind the darkness
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November rain"

Jag håller inte med. Jag skulle önska att novemberregnet föll för alltid...

2. Halsdukspromenaderna pulsandes genom höstlöven. Och höra det nedfallna bladen frasa under fötterna. Med mössa på huvudet och utan vantar. Och med min Helly Hansen-jacka. Underbart!

3. Färgerna. Det gröna som tonar bort och ersätts av rött och gult och orange. Vad kan vara mer stämningshöjande?

4. Riksdagens budgetdebatt. Årets mest spännande politiska debatt. Om helhet och om ekonomisk politik. Allt sånt som märkliga politiska nördar som jag går igång på. Jag längtar!

5. Innebandysäsongen. Äntligen får jag återigen chansen att sätta dit en och annan boll för Kolpenäs Cult, laget i division sex som jag företräder. Förra säsongen slutade vi näst sist. Och jag var knappast bäst i laget. Snarare tvärt om. Men det är sjukt kul och jag längtar efter att spela matcher. Helst vill jag vinna.

Men det lär väl bli som vanligt och sluta med bortaförluster med 3-17 mot några kejderökande byggjobbare från Eskilstuna.

Topp fem över vettiga internetsidor att besöka

1. Ta reda på dina undermedvetna fördomar och associationer med hjälp av det så kallade IAT-testet, som utvecklats av tre Harvardforskare. Testet bygger på det är enklare att koppla ihop associationer som vi redan har och uppfattar, än att göra för oss helt nya associationer. Jag anser att detta test är viktigt för att få en självinsikt om den egna synen på människor med annat kön, sexuell läggning, etnisk bakgrund och så vidare. Alla borde göra det!

Vilka resultat jag fick? Det kommer jag aldrig att avslöja, men jag skäms lite grann.

2. Hitta.se:s sköna 3d-karta över Stockholm är ett fantastiskt sätt att utforska huvudstaden. Sidan är ett måste för alla oss som gillar kartor. Utvecklat av Agency9.

3. Den statistik och de samband man kan hitta på Gapminders hemsida är naturligtvis mycket intressanta. Kolla gärna in GapCasten, med Hans Roslings sköna svenskklingande engelska.

4. Thingsyoungerthanmccain är en av de skönaste bloggarna om den amerikanska valkampanjen. Här kan man till exempel läsa att båda Sarah Palins föräldrar är yngre än John McCain. Wow.

5. Lix-testet. Lix betyder läsbarhetsindex. En utmärkt sida  för att ta reda på om en text är svårläst eller inte. Används nog för sällan av oss som är politiskt aktiva. 

Det är bara att copypasta in texten, och trycka på en knapp. Vips, så kommer resultatet fram. Detta blogginlägg har Läsbarindex 33, vilket innebär att det är "lättläst", i nivå med skönlitteratur och populärtidningar.

Topp fem över unga socialdemokrater som förtjänar lite extra cred just idag

1. Maryam Yazdanfar. Driven riksdagsledamot som nu på allvar intresserar sig för ungdomskriminaliteten, och dess bakgrund och orsaker. Och inte bara de lättköpta populistförslagen.

2. Tobias Gerdås. Som nu har lämnat politiken som heltidssyssla, och återigen satt sig i skolbänken. Tobbe är alltid påläst och alltid intresserad av att lyssna till andra argument. Hoppas att han nu får tid till att återuppta den något inaktiva bloggen.

3. Evin Cetin. Vän och kollega på kommunalrådskansliet i Södertälje, som alltid har nya ideer att driva igenom. Och som alltid står för vad hon tycker. Respekt!

4. Gabriel Wikström. Sympatisk ledamot i SSU:s förbundsstyrelse, som är nybliven pappa och dessutom väldigt rolig.

5. Maria Norbell. Ordförande i SSU:s Södertälje, som just nu håller ihop partidistriktets höstkampanj på ett alldeles utomordentligt sätt. Bra Maria!

Topp fem över Paul Smith-slipsar jag gärna skulle vilja ha

1. En snygg och klassisk randig slips med breda vinröda partier och lagom mkt ljusare inslag.

2. En lätt blommönstrad slips i otrolig snygg mörklila nyans.

3. En smal och enkel svart slips med ganska breda vita ränder.

4. En intensivt randig slips i senhöstliga färger. Gillar också det alternativa blåa färgvalet.

5. En mörk slips med vita ränder som smakfullt bäddats in av olika ljusa färger. Tycker dock att det alternativa färgval som finns till denna slips är ganska gräsligt.

Topp fem över de vackraste städerna jag besökt

1. Vattnet. Öarna. Byggnaderna. Pulsen. Människorna. Riddarfjärden. Stora Essingen. Broarna. Det finns knappast någon vackrare stad än Stockholm.

2. Utsikten från Taffelberget. De stora lugna vågorna. Horisonten och naturen. Den mörka historien och den ljusa framtidstron. Kapstaden bör besökas igen och igen.

3. Först förstörd av auktoritär kommunism, därefter trampad på av barbarisk rövarkapitalsm. Trots det står S:t Petersburg starkt, som en stad fylld av kulturhistoria, arkitektur och monument. Också floden Neva förstås.

4. En underbar småstad vid den stora franska atlantkusten. Fecamp.

5. Nordens näst vackraste huvudstad, där kafeerna är bättre än i Stockholm och där allt är så dyrt så att man baxnar. Oslo besöker jag gärna igen. Om jag har råd.

Topp fem läsvärda pocketböcker

1. Landar. Är väl egentligen inte någon pocketbok. Men storasyster Vendelas debutroman får plats i toppen på listan iallafall. Den är grymt bra (och himla snygg i bokhyllan).

2. Blink - Den intuitiva intelligensen. En skön och lättläst populärpsykologisk bok späckad med intressanta undersökningar om människors intuitiva beslut och åsikter. Magkänsla och sånt.

3. Mannen i sjön. Isländsk deckare av Arnaldur Indridason med en djupsinnig höstlig stämning och en bra grundhistoria.

4. Spräng bojorna - kampen mot slavhandeln. Visste du att tre fjärdedelar av jordens befolkning levde i en eller annan form av slaveri i slutet av sjuttonhundratalet? Adam Hochschilds bok om kampen mot slavhandeln bör absolut läsas.

5. Long Tail. En mkt intressant bok om hur ekonomin förändras när allt i världen blir tillgängligt för alla. Om internethandel och modernitet och de förändrade möjligheterna. En bok om framtiden och om samtiden. Bra!

Topp fem över regeringens pinsammaste ögonblick

1. Handelsminister Maria Borelius visar sig vara betydligt rikare än sin egen historiebeskrivning. Dessutom köper hon hemhjälp svart, betalar inte tevelicens och har sommarstugan ägd av att Jerseyregistrerat företag. Hon tvingas avgå efter avslöjanden av bland annat Magnus Ljungkvist.

2. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin avslöjas som innehavare av en låtsasexamen från bluffuniversitetet Fairfax University. Läs avslöjandet på internettidningen Friktions sida.

3. Utbildningsminister Jan Björklund visar sig ha hittat på resultat från internationella undersökningar och använt dem i sin argumentation. "Kris i skolan?" kom på honom och påvisade att självaste utbildningsministern hade slarvat med sin källkritik.

4. Statsminister Fredrik Reinfeldt underkänner hela svenska folkets kompetens i en from förhoppning om att FRA-debatten ska lägga sig.

5. Statsminister Fredrik Reinfeldt utlovade en ny utnämningspolitik. Han hävdade till och med att en ny ordning hade införts, och stod envist fast vid att gamla regeringskollegan Odenberg utsetts efter en öppen och extern rekryteringsprocess. Ekot avslöjade dock att Odenberg varit den enda person som den externa konsulten fått att bedöma.

Topp fem för en bra lördagsfrukost

1. Hårt rostat fruktbröd från Saltå Kvarn, med något litet pålägg.

2. Pepparmyntste. Gärna rättvisemärkt från Clippers.

3. Juice. Rekommenderar varmt den färskpressade från Kiviks musteri. Speciellt smaken äpple/päron/hallon.

4. Frukt. Gärna fräsch och färsk från Ekolådans fruktlåda.

5. Något att läsa. Till exempel Dagens Nyheter.

RSS 2.0