Topp fem över läsvärda biografier

1. Gunnar Sträng - Landsvägsagitatorn. Om idealism och vardagskamp för mänskliga levnadsvillkor. Om resan från arbetarbaracken i Järfälla till finansministerposten i Rosenbad. Om fackföreningarnas storartade betydelse för vårt lands utveckling. Om svensk historia. En historia som är så betydligt svårmodigare än vad vi idag kan föreställa oss.

2. Den långa vägen till frihet. Nelson Mandelas egen berättelse om frigörelsen av Sydafrika och om förlåtelse. En historia som är vacker och brutal. Långsam och dramatisk. Modern och gammaldags.

Och med det fantastiska citatet: "Att vara fri är inte bara att kasta av sig kedjorna, det är att leva så att vi respekterar och ökar andras frihet."

3. Så sänktes Barings Bank. Nick Leesons självbiografi om hur hans spekulationer sänkte en av Storbritanniens mest anrika affärsbanker. En bok om girighet och modern kvartalskapitalism.

Nick skriver även ett inlägg på brännpunkt idag.

4. Vilja av sten av Aron Ralston. Under en vandring i en nationalpark i Utah fastnade Aron med armen under ett fallande klippblock. Han satt fast i nästan en vecka innan han lyckades amputera sin arm med en slö fickkniv. Obehagligt men otroligt spännande.


5. De fattigas bankir. Nobelpristagaren Muhammad Yunus berättare om mikokreditlån och arbetet för att bygga upp ett fungerande samhälle i Bangladesh.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0