Topp fem över låtar med ordet "blues" i titeln

1. My Old Friend the Blues- Eddi Reader

Skotska artisten Eddi Reader, en gång i tiden frontfigur i gruppen Fairground Attraction, har en fantastisk röst. Kanske en av världens genom tiderna bästa.

Hennes version av Steve Earles låt är fantastisk. Även The Proclaimers har gjort en version av låten, som kan hittas på youtube.

2. Folsom Prison Blues- Johnny Cash

Se gärna filmen Walk The Line om Johnny Cash.

Här kan ses en liveversion av Folsom Prison Blues från fängelset San Quentin.

3. Blues are Still Blue - Belle and Sebastian

Belle and Sebastian borde egentligen haft en given plats på min topplista över skotska artister.

Jag vet inte vad jag fastnade för med Blues are Still Blue, men nu kan jag knappt sluta lyssna på den. 

4. French Dog Blues - Babyshambles

Trots att Pete Doherty i Babyshambles är en instabil överknarkande nolla så har han lyckats att skapa enastående musik.

Med all rätta ansåg aftonbladets Markus Larsson att Shotter's Nation var 2007 års bästa utländska skiva. French Dog Blues är en av de bästa låtarna på Shotter's Nation.

5. Jugband Blues - Pink Floyd

Kanske inte en av Pink Floyds bästa låtar. Men, ey, Pink Floyd är Pink Floyd och har en given plats på listan.

Topp fem på julbordet

1. Vörtbröd.

Gärna från Saltå. Men även Tidermans är utsökt. Vörtbrödet är julbordets Tobias Linderoth. Den som håller ihop laget. Som får alla andra att bli bra.

2. Julöl.

Till exempel Nils Oscars Kalasjul. Det som skiljer ett enastående julbord från ett ordinärt. Julbordets Zlatan.
 
3. Köttbullar.

Helst av allt farbror Fredrics hemlagade med pepparrot. Eller något annat starkt. Men det är skillnad på köttbullar och köttbullar. Ungefär som Kim Källström. Ibland är han sämst på plan. Ibland är han fullständigt briljant.

4. Julskinka.

Självklart ska den vara griljerad med Johnnys söt-starka senap. Utan julskinkan blir det knappt något riktigt julbord. Precis som att det knappt blir någon riktig fotbollsmatch utan målvakt. Julskinkan är julbordets Andreas Isaksson.

5. Knäck

Den lilla efterrätten. Den där som kommer in mot slutet av andra halvlek och avgör matchen. Julbordets Marcus Allbäck.

Topp fem över yrken som Marika ej kommer att utöva (av Marika Lindgren Åsbrink)

Kunde inte låta bli att trycka upp Marikas kommentarslista till ett eget inlägg. Det finns flera skäl till detta. Det första är att listan på ett enkelt och snabbt sätt fångar Marikas personlighet.

Det andra skälet är att jag kan passa på att göra reklam för min bror Tobias. Han är en genialisk arborist (nummer fyra på Marikas lista) och trädgårdsmästare och driver företaget Tobias Träd och Trädgård. Han är även otroligt duktig på att skapa eldfester. Besök gärna den på Rosendals Trädgård den 21 december.

Om ni behöver hjälp med trädgård och trädvård, kontakta genast mig så ska jag se till att min bror hjälper er till rätta.

Nu får det vara nog med reklamen. Över till Marikas lista:

1. Börsmäklare (för adrenalinkick i sidenblus)

2. Teaterregissör (för demonisk kreativitet)

3. Fritidsledare (för att få hänga med kidsen)

4. Arborist (för att få hänga i träden)

5. Managementkonsult på Volvo (för kallt hårt stål)

Topp fem över drömjobb jag aldrig kommer att utöva

1. Tragisk/banal poet.
Ungefär såhär skulle en normal kväll på jobbet se ut i mitt drömliv som tragisk poet:

En sen natt brinner stearinljuset framför det gulnade pappret. Ingenting hörs från andra sidan av den tunna fönsterrutan. Bara andlös tystnad. Nattluften sänker sitt skynke över det lilla röda huset. På övervåningen, vid stearinljusets flammande sken, sitter jag med gåspennan i min hand. 

På arket framför mig syns bokstäver. Tillsammans bilder bokstäverna långa dikter om livets meningslöshet. Om sorg och ensamhet. Om brustna hjärtan och dunkla begär. Om hopp som slutar i förtvivlan.

Dikterna är ingalunda några mästerverk. Bara enkla banala återskapanden av känslor som vi alla har känt. I våra mest tragiska stunder.

Ett exempel på hur en dikt skulle kunna se ut i mitt drömliv som banal poet:

UFO.
Om jag var ett UFO.
Antenner.
Blinkande lampor.
Om jag var ett UFO
skulle åtminstone några
tro att jag fanns.


2. Taxichaufför.
Det är något fint att med hjälpa människor att komma hem. Lugnt och säkert. Tryggt och kanske med lite dricks.

Jag har stor respekt för taxichaufförernas arbete. Ibland önskar jag att jag vore en av dem. Att jag också ägnade mina dagar åt att hjälpa människor att komma hem. Eller bort.

Men så kommer det aldrig att bli.

3. Statistiker/siffernörd.
Siffror och tabeller fascinerar mig. Det finns så mycket information. Så mycket kunskap. Så mycket betydelse.

Kanske borde jag ha ägnat mina universitetsdagar åt att grotta ner mig i siffror på statistiska institutionen. Och att förstå instrumenten där bakom.

4. Polis
Jag tror att nästa alla människor någon gång drömmer om att bli polis. Men eftersom jag har nedsatt hörsel var det aldrig ett alternativ.

Drygt 50 000 unga personer (16-24 år) har hörselskador. Ingen av dessa kan heller bli poliser. De allra flesta kan leva normala liv trots hörselskador och jag tror att en stor del av de 50 000 personerna skulle kunna bli utmärkta representanter för polismakten. Reglerna behöver förändras.

5. Sportjournalist.

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Helst av allt ville jag bli radiokommentator, som Lasse Granqvist. En tidig idol. Någon gång i smyg tränade jag mig på att prata fort och tydligt. Som Lasse.

Målet med yrkeskarriären var givet; att få gå gratis på ishockeymatcher.

Topp fem över actionfilmer

1. Die Hard. För drygt 20 år sedan släpptes den bästa actionfilmen som gjorts. En enastående kombination av spänning, humor, Beethoven, värdelösa polischefer, julstämning och en lagom motsträvig Bruce Willis.

Yippi Kai yai mother fucker.

2. Die Hard 2. Uppföljarna är förstås inte lika bra. De logiska fallgroparna är alldeles för många.

Varför dirigerades inte flygplanen om? Varför kontaktade man dem inte via samma telefon som den onda journalisten ringde ut? Hur kunde flygbränslet brinna så länge så att flygplanen kunde använda de som landningsljus? Varför ställde man inte istället upp en massa polisbilar med blåljus? Hur kan samma sak hända samma person två gånger?

Frågorna är många. Svaren är få. Filmen är otroligt bra ändå.

3. The Rock. Utmärkt action. Fantastiskt ljud. Både den spänningsskapande musiken och Sean Connerys sköna dialekt.

4. Con Air. Med Nicholas Cage i rollen som den olycksamme Cameron Poe.

5. Long Kiss Goodnight. Geena Davis är en strålande actionhjälte som kan hacka gurkor snabbare än vad jag kan. Betydligt snabbare.

Topp fem över bär1. Smultron

2. Blåbär

3. Hallon

4. Krusbär

5. Körsbär

Och jag struntar blankt i att en del av de ovanstående i vetenskaplig mening är stenfrukter.

För mig känns de som bär.

Topp fem över beräknad arbetslöshet 2010

1. 10,5 procent  bedömer Svenskt Näringsliv med att arbetslösheten stiger i sitt scenario Passiv, dvs att politiken fortsätter som hittills. I scenariot Stimulans räknar de med en arbetslöshet på 9 procent.

2. 9,2 procent räknar numera regeringen själva att arbetslösheten ska stiga till.

3.  Något över 8,0 procent är konjunkturinstitutets bedömning att arbetslösheten blir 2010.

4. 8,0 procents arbetslöshet, spår Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

5. 7,9 procent gissar LO-ekonomerna att arbetslösheten stiger till.

Alla är överens.Sverige är på väg in i en jobbkris.

När arbetslösheten senast var upp på åttaprocentsnivåer slog den dåvarande socialdemokratiska regeringen näven i bordet och lovade att halvera arbetslösheten. S-regeringen häcklades av den moderate partiledarpraktiken Lars Tobisson, som sade att det var mer sannolikt att böckling skulle bli världens favoritmat.Men den socialdemokratiska regeringen levererade. Arbetslösheten pressades ner med aktiv arbetsmarknadspolitik.

Nu har vi en borgerlig regering som står helt passiv. Inga åtgärder presenteras. Och varslen på arbetsmarknaden är högre än på 15 år.

Jag är orolig.


Topp fem över konstnärer

1. Edward Munch. Den gräsligt fula tavlan skriet säger mer om ångest än de torftiga raderna i landstingets vårdguide. Och det är vad konst handlar om. Att beskriva känslor.

Allra mest tycker jag dock om Munchs Det sjuka barnet. En otroligt vacker tavla. Som säger mycket om sjukdom.

2. Anders Zorn. Moras store son är en briljant konstnär. Ömsom burdus svulstighet, ömson sköra sommarnattsvågor. Och somriga små vissna maskrosor på den stillsamma akvarellen junikväll.

Zornmuséet och Zorngården är vettiga besöksmål för de som har vägarna förbi Mora.

3. En blå tavla av Dagmar Lodén hänger på väggen i vardagsrummet. Jag älskar den. Den skapar ett härligt lugn till hela rummet.

4.  Vincent van Gogh. Ful-fina tavlor med betydelse.

5. Leonardo da Vincis tavlor är ganska fula och tråkiga. Men han får vara med på listan ändå. För jag är ingen konstkännare och jag behöver ett femte namn.

Topp fem ur socialdemokraternas jobbstimulanspaket

1. Investeringar i välfärden i kommunerna.

Speciallärare, socialsekreterare, fritidsledare, fältassistenter, undersköterskor, vaktmästare, lokalvårdare, rektorer, skolsköterskor, kontorschefer. Det är personalen i Sveriges kommuner som bär upp välfärden i vårt land.

En lågkonjunktur kommer att slå hårt mot ekonomin i kommuner och landsting. Det riskerar att leda till nedskärningar i välfärdens kärna. Miljardinvesteringarna i kommunerna är en viktig del av socialdemokraternas jobbstimulanspaket.

2. Utbildning för jobb (10 000 platser).

En tid av lågkonjunktur är bra att använda till att höja utbildningsnivån.

3. Nytt investeringsstöd i hyresrätter.

Det finns en stark och viktig koppling mellan hyresrätter och arbetsmarknad. Med moderaternas hyresrättsfientliga politik blir inte arbetsmarknaden tillräckligt flexibel. Läs gärna mer om boendets betydelse för tillväxten i Hyresgästföreningens rapport Vem bygger för tillväxt?

4. Höjning av barnbidrag och studiemedel samt skattesänkning för pensionärer.

En stärkning för dem som har små marginaler är viktigt av rättviseskäl. Men det är också viktigt för att stimulera ekonomi.

5. En ny riskkapitalfond för innovation, utveckling och entreprenörskap.

Citat från rapporten: " Allt fler tecken tyder på att nyföretagandet minskar i Sverige. Det är allvarligt i en situation där de små och medelstora företagen står för en viktig del av en framtida ekonomiska återhämtning. Bristen på riskkapital, särskilt i de tidiga skedena av nyföretagande, riskerar att bli en flaskhals som bromsar en god utveckling av sysselsättningen. Under de senaste månaderna har företagens möjligheter att få tillgång till kapital allvarligt försämrats. Nu behövs utökade insatser från offentliga aktörer för att komplettera den kapitalförsörjning som marknaden under den rådande finans- och jobbkrisen inte klarar av."

Bra. Småföretagandet är viktigt för ekonomin.

Ännu viktigare är att socialdemokraterna tar initativet om jobbskaparpolitiken. Jag hoppas att regeringen följer efter. Sverige står inför en allvarlig jobbkris. Då duger det inte att regeringen Reinfeldt står som passiv åskådare.

Topp fem över regnväder

1. Höstregn

2. Hällregn

3. Åskregn

4. Sommarregn

5. Godisregn


Topp fem för att skapa en lyckligare värld

1. Människor mår bättre och lever längre i ett jämlikt samhälle.

Det visar författaren och journalisten Stefan Klein i sin bok Lyckoformeln: Vad vetenskapen kan lära oss om lycka. I boken gör Klein en genomgång av den moderna vetenskapens senaste rön angående lycka och välbefinnande.

Sverige och Japan är två helt olika samhällen. Kulturerna skiljer sig starkt åt. Gemensamt för länderna är dock att inkomstklyftorna är relativt små. Och att medellivslängden är hög.

I North Dakota, USA, är medellivslängden 4 år längre än i Louisiana. Skillnaden kan inte förklaras av andelen rökare eller andelen fattiga. Det skiljer sig nästan inget alls när det gäller antalet dödsfall orsakade av cancer eller gentiska skillnader.

Den stora skillnaden är att inkomsskillnaderna är mindre i North Dakota. Jämlikhet är viktigare än absolut välstånd.

2. Människor blir lyckligare av att fatta beslut.

Känslan av att vara utelämnad till  är lika outhärdlig som att oförklarligt bli nekad att komma in på krogen. Det vet alla som suttit fast i ett svettluktande pendeltåg med knastrande högtalare. Utan möjligheter att fly. Utan information om när resan fortsätter. Så nära en mänsklig djurpark det är möjligt att komma.

Citat från Lyckoformeln: "Stutzer och Frey frågade 6 100 schweizare om deras tillfredsställelse med livet och jämförde uppgifterna med deras möjligheter att utöva politiskt inflytande. De visade sig att ju större inflytande de tillfrågade hade, desto nöjdare var de med sina liv."

Det är dags för socialdemokratin att acceptera valfriheten och att förnya demokratidiskussionen.

3. Människor mår bra av att jobba.

Psykologen Mihaly Csikszentmihalyi bad människor att skriva ned sina känslor på frågeformulär. Han konstaterade att människor i regel förskönar sin fritid. Fabriksarbetare angav dubbelt så ofta under arbetstid att de mådde bra, i jämförelse med kvällar och helger. För tjänstemän och chefer låg siffrorna ännu högre.

Sex timmars arbetsdag är inte lösningen för människors problem. Arbetslöshet är förödande. Bra jobb ger lycka.

4. Människor tycker om att träffa andra och engagera sig i föreningslivet.

Engagera er!

5. Människor blir lyckligare av fysisk aktivitet.

"Forskare i Europa och USA har gjort mer än 80 stora undersökningar på detta tema, praktiskt taget alla kom fram till samma resultat: den som idrottar regelbundet mår bättre, har större självförtroende, är mindre rädd och mer sällan nedstämd. Människan är gjord för att röra på sig."

Kanske är det därför jag ägnar min tid åt innebandyn i Kolpenäs IBF cult. Trots att det är alltför sent för mig att bli en stjärna.

Topp fem över Roxette - "Don't Bore Us, Get to the Chorus!" (av Åsa Petersen)

Åsa Petersen har hjälpt mig att lista några av Roxettes nittitalistiska underverk. Det stämmer att några av dem skapades under åttitalet, men då låg Roxette före sin tid...

I Roxettesammanhang är jag inte ens hälften så cool som Åsa. Dessutom tycker jag, nästan lite maniskt, om alla låtar som innehåller ordet "regn" (eller "rain"). Så jag saknar den långsamma småsorgsna Queen of Rain på listan.

1. Sleeping Single
(Look Sharp! 1988)

"Here's the house
Here's the city and the stream
Here's the father to my dream
Here's the lost and lonely look in your eyes
When you leave I will break down and cry"


2. Fading Like a Flower (Every Time You Leave)
(Joyride, 1991)

"Tell me why
When I scream there's no reply
When I reach out there's nothing to find
When I sleep I break down and cry
Cry, yeah"


3. Sleeping in My Car
(Crash! Boom! Bang! 1994)

"Sleeping in my car, I will undress you
Sleeping in my car, I will caress you
Staying in the backseat of my car making love, oh yeah"


4. Dressed for Success
(Look Sharp! 1988)

"I'm gonna get dressed for success
shaping me up for the big time, baby
Get dressed for success
shaping it up for your love yeah yeah yeah"


5. The Big L
(Joyride, 1991)

"The big love, is taking the wheel
The big love, goes head over heels
The big lust, bring it into the small world
The bigger, the better"

Topp fem över Sveriges vackraste småstäder

1. Visby.

2. Mora.

3. Halmstad.

4. Nyköping.

5. Göteborg.

Topp fem över varför jag inte behöver blogga om Obamas fantastiska seger

1. Daniel Mathisen. Han förklarar att " 2008 [är] ett lika formativt år för vår tids progressiva överideologi som 1980 var för den konservativa rörelsen" men stilistisk kompetens och analytisk skärpa.

2. Helle Klein skriver "Morgondimman ligger jämngrå över Mälaren men världen känns klarare i dag". Jag önskar att jag också kunde finna den typen av formuleringar.

3. Johan Sjölander. Vackert skrivet. Det finns ingen känsla så stark som kombinationen av hällande regn, framtidstro och glädje. Och ungdomlighet. Och lite undertryckt oro någonstans i bakgrunden.

4. Maryam Yazdanfar. Med tre rader av text förklarar hon hela världens känsla.

5. Tobias Gerdås. Som skriver om förändring. Och om hur det betyder allt.

Topp fem över Saltåbröd

1.  Vörtbröd. Snart är det jul. Längtar.

2. Barsjabröd.

3. Fruktbröd.

4. Grahamsbröd.

5. Bondbröd.

Topp fem över procentsatser

1. 8 %. Så hög räknar konjunkturinstitutet med att den svenska arbetslösheten blir 2010. Det är oroande. LO-ekonomerna är nästa lika dystra. De räknar med att arbetslösheten ska stiga till 7,9 %.

"Varslen är alltså uppe på samma nivåer som under den stora krisen i början av 1990-talet." Så skriver DN. SvD skriver att det är en historisk jobbkris. Den ökade arbetslösheten är oroande för hela den svenska ekonomin.

2. 87,5 %  av sina matcher vann den otroligt sympatiske bibliotekariestudenten Björn Ericson. Svensk mästare i scrabble.

Grattis Björn. Se gärna rapportinslaget från Scrabble-SM.

3. 15,23 %. Det är det genomsnittliga årliga avkastningen på USA-börserna under de år som presidenten varit demokrat. Under republikanska presidenter har avkastningen bara varit 10,31 %.

Heja Obama!

4. 27 % av de drygt 185 000 hyresgästhushållen i de mest attraktiva delarna av Stockholm, Malmö och Göteborg är låginkomsttagare. De riskerar att tvingas flytta om förslaget om marknadshyror genomförs.

Delta gärna i den interaktiva demonstrationen på hallapolitiker.se.

5. 0,8% av allt vatten är tillgängligt sötvatten. Allt för många människor lever utan. Över 1 miljard människor har inte tillgång till rent vatten. Samtidigt använder vi i Sverige 180 liter vatten per person och dygn.

Visst är det helt underbart med långduschar och badkarsbad. Men ibland måste vi också ta oss tid till eftertanke.

RSS 2.0