Norge vinner

Norges BNP har nu för första gången gått om den svenska.

Vakna, regeringen!

Great Balls of Fire

ICA, Willys och Tempo. Alla dessa butiker drabbades av brandattentat igår natt.

Alla i Södertälje är förbannade. Hur kan någon attackera vanliga livsmedelsbutiker? På vilket sätt är det ballt att ge sig på filmjölk, barnblöjor och smågodis? Vari finns poängen med att bränna upp diskmedel, falukorv och djupfrysta fiskpinnar?

En kriminalitet som är grov och absurd på samma gång.

Jag tänker inte spekulera i motivet. Jag kommer aldrig någonsinatt  förstå det iallafall.

Men jag är lika förbannad som alla andra.

Norge vinner

Norge kommer att vinna eurovisionsschlagerfestivalen.


We Shall Overcome

Maud Olofsson ska tydligen bege sig till Trollhättan.

Det känns lite som en flashback. I början av nittitalet lyckades den borgerliga regeringen skapa en uppretad folkmassa. Varken Carl Bildt eller Birgit Friggebo hade en aning om hur situationen skulle hanteras. Efter några förvirrade ögonblick kliver Friggebo fram till mikrofonen och föreslår att man gemensamt ska sjunga We Shall Overcome.

Hur ska Maud Olofsson hantera de uppretade Trollhätteborna?

Kommer man att komma med ordentliga konkreta besked, eller blir det återigen en massa floskler och slutligen ett försök att gemensamt sjunga We Shall Overcome?

Topp fem över läsvärt om SAAB-krisen

1. Anne-Marie Lindgrens veckoanalyser på Arbetarrörelsens Tankesmedjas hemsida är alltid läsvärda. Denna vecka skriver hon om SAAB-krisen. Tänkvärt, samhällskritiskt, intelligent.


2. Björn Elmbrant på Dagens Arena skriver följande: "Vem är denna någon, som ska ta helhetsgreppet? Det är inte kvartalskapitalismen, som bara gett oss stadsjeepar och en och annan etanolbil. Det är inte Fredrik Reinfeldt. Han och hans regering kan inte ens stava till ord som industripolitik, kluster och kompetens. Framtidens dom över honom lär bli hård."

Läs gärna hela inlägget här.


3. Ordföranden för IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer skriver på DN-debatt


4. Jag trodde inte att en borgerlig regering skulle få så här tung kritik fån toppföreträdare inom det svenska näringslivet. Läs gärna artikeln från västsvenska handelskammaren.


5. Avslutningsvis vill jag tipsa om S-riksdagsledamoten Tomas Eneroths artikel på debattsidan newsmill.


Mozart

Subway har öppnat i Södertälje. Härligt!

Annars har det varit en ganska odråplig dag.

Och låt mig avsluta med lite banal och tragisk poesi. Idag blir det ett mycket kort verk.

Mozart
Mozart är död.
Men mer levande än jag.


Om ni vill läsa fler av mina alster finns länkarna här:

Vågen
Vänfri
UFO

Rysk roulette

Maud Olofsson säger till tidningen att hon inte vill spela monopol med svenska skattepengar. Istället spelar hon rysk roulette med vår industritradition. Därmed spelar hon också ett högt spel med den svenska ekonomins ryggrad.

Sverige är en liten och exportberoende nation i en utkant av Europa. Trots många fel och brister är det ett underbart land. Men det är ett land som är sårbart inför globala konjunktursvängningar och plötsliga efterfrågetapp. Det gäller speciellt fordonsindustrin. Det finns förmodligen inte något annat land i hela världen som är så beroende av fordonsindustrin.

Två personbilstillverkare. Två lastbilstillverkare. Massor av underleverantörer. Totalt sysselsätter fordonsindustrin 140 000 personer.

SAABs förestående död är sorglig. Men ännu sorgligare är den smärtsamma vargavinter som drabbar underleverantörerna till den svenska fordonsindustrin. Osynligt, långt borta från topprubriker och regeringssammanträden, ökar varsel, konkurser och nedläggningar.

Kompetenta människor som skapar högkvalitativa produkter får sparken. Det är människor som kommer att behövas när konjunkturen vänder igen. Människor som istället borde ha ägnat skitåren åt att skapa nästa generations fordon. Eller åtminstone fått vidareutbilda sig.

Maud Olofssons ryska roulette tvingar dem istället till arbetslöshet. Det kommer inte att gynna de svenska skattebetalarna när konjunkturen vänder.

Topp fem över unga bloggare med hjärtat till vänster

1. Kristina Persdotter är en av sin generations intelligentaste politiska tänkare. Jag håller dock inte alltid med om hennes slutsatser, även om de oftast är väl genomtänkta och ganska sympatiska.

Hon skriver ofta tänkvärda och skarpa inlägg på TCO:s utredarblogg. En överdos av kloka samtidsanalyser.


2. Rättvisemärktskämpen Helena Markstedt bloggar numera på camino.se.

Läs gärna inlägget om mikrotrenden. Bra!


3. Daniel Mathisen, distriktsordförande för Stockholms läns SSU-distrikt, blandar korta inlägg med långa analyser på en blogg som numera har en otroligt snygg layout.

Jag vill speciellt slå ett slag för hans analys av den senaste tidens kärnkraftsdebatt.


4. John Johansson, politisk sekreterare i Örebro, har ofta sansade och läsvärda inlägg om politik och Örebro.


5. Jytte Guteland, SSU-ordförande, bloggar tämligen regelbundet på www.jytteguteland.se. En balanserad blandning mellan politiskt och personligt. Klart läsvärt!

Banal poesi om ensamhet

Återigen är det dags att publicera ett tragiskt/banalt poesialster. Som vanligt handlar det om ensamhet. Denna gång handlar det om att vara ensam tillsammans med andra.

Tyvärr är denna dikt knappast verklighetsbaserad. De lag som jag hejar på tenderar att inte vinna...

Vågen
Tårar av glädje.
Mitt lag har vunnit.
3-0 i finalen.
Hårdrock.
Konfetti.
Alla vänder sig om
efter någon att krama.
Ingen vänder sig om
efter mig.

Fanfanfan och melodifestivaltoppfem

Lyssnar på Thåström och tittar ut över den öde gatan utanför fönstret. Se för övrigt Thomas Järvhedens Say My Name Bitch-imitation av Thåström.

Såg melodifestivalen i lördags. Jag stödjer SVT:s nya regler. Det var en klockren och bra förnyelse av tävlingen.

Topp fem över lördagens bidrag:

1. Emilia - You're My World

2. Caroline af Ugglas - Snälla snälla

3. Alcazar - Stay the Night

4. Jonathan Fagerlund - Welcome To My Life

5. Marie Serneholt - Diconnect Me

Listtips

Idag har jag gått utbildning och funnit mig själv. Det var härligt. Med hjälp av ett IDI-test fick jag reda på att jag var en så kallad processor.

IDI-test är inte det enda sättet som man kan använda för att finna sig själv. Det allra viktigaste, tror jag, är att lära känna och uppskatta sina starka sidor.

Jag känner alltför många briljanta människor med ångest.

Jag vill därför avsluta med att be dig att varje kväll göra en lista över fem bra saker som du har gjort under dagen. Jag brukar inte göra det, men ryktesvägen har jag hört att det är en riktig självförtroendeboost.

Lycka till!

Jag hatar det ytliga svartvita onyanserade förenklingssamhället

Jag har inte något mer att tillägga. Rubriken är precis så förenklad, svartvit, ytlig och onyanserad som ett modernt politiskt budskap ska vara.


RSS 2.0