Ingen kickar fotboll som han


I den vinröda stolen
Den andra tacksamhetslistan

Inte heller idag kommer jag med skvaller och snaskigheter. Istället tänkte jag återigen visa lite tacksamhet.

Kanske finns det någon bloggexpert där ute som menar att det är helt ointressant att skriva denna typ av blogginlägg, och att man, som politiskt aktiv, borde skriva massa balla samhällsanalyser istället.

Denna expert skulle i sådana fall ha helt rätt. Men jag har iallafall analyserat samhället lite grann denna gång. Dessutom vill jag verkligen betona att jag skriver denna tacksamhetslista mest för min egen skull. Och när jag ändå skriver kan jag lika gärna publicera den offentligt. Så här kommer dagens tacksamhetslista.

1. Kristinas länk till en artikel i Smålandsposten
Tacksamhet och glädje är inte några synonymer. Idag publicerade min tidigare kollega Kristina en länk till en artikel. Det är en vardagsskildring från en läkare i Småland, som beskriver konsekvenserna av Försäkringskassans förändrade bedömningar.

Jag blev inte särskilt glad eller uppmuntrad av att läsa artikeln. Men jag blev tacksam för att jag genom artikeln har fått utveckla min förståelse för ett allvarligt samhällsproblem. För att jag fick en verklig bild av allvaret i situationen.

Samhällets skyddsnät håller på att skäras sönder så grovt så att det snart inte går att reparera. I grunden består skyddsnätet av tre delar; försäkringskassan, arbetslöshetsförsäkringarna och kommunernas socialbidrag. Men samtliga delar är underfinansierade. Istället för att stödja människor som saknar försörjning tvingas systemen att kannibalisera på varandra. Det pågår ett mycket cyniskt och ledsamt spel, där vart och ett av systemen försöker rädda sig själva genom att skicka över problemen (dvs. människor som inte arbetar) till de andra. Försäkringkassan och a-kassan skickar vidare människor till kommunernas socialkontor, som gör allt för att slippa betala ut pengar.

I kläm hamnar både enskilda individer och samhällsekonomin, som är beroende av att människors arbetsförmåga tas till vara. Det gör man inte genom att bolla runt människor.

Igår skrev jag att tacksamhet kan skapa en bättre värld. Men det räcker inte. Det kommer också krävas ansvarstagande, medmänsklighet och politiska förslag som räcker längre än till nästa opinionsmätning.

2. De 25 människor är är med i facebookgruppen för att få Isak till facebook
En av mina bästa vänner har flyttat till Norrland. För att kunna hålla en vettig kontakt med honom tror jag att facebook är den bästa lösningen. Tråkigt men sant. Jag är glad och tacksam för att jag har stöd i detta krav.

3. Dagens lunchsällskap
Efter hårda förhandlingar om lunchställe hamnade jag, Thomas och Evin på Max vid Bårsta IP. Tillsammans gick vi igenom minnen från valkampanjen till EP-valet.

Det har varit kaotiskt, impulsivt och otroligt roligt. Läs gärna Evins tackbrev till alla som hjälpt till i kampanjen.

4. Hemlagad tjockpannkaka
När jag kom hem idag fanns det tjockpannkaka över som jag kunde äta till middag. Gott!

5. TV-programmet Draknästet
Ibland önskar jag djupt och innerligt att jag skulle ha engelska som modersmål. Det främsta skälet är jag älskar populärekonomi. Donald Trumps bok Så blir du rik är helt underbar. Tyvärr är utbudet av populärekonomi på svenska tämligen begränsat. Och att läsa böcker på engelska går alldeles för långsamt för en rastlös själ som jag.

Med denna bakgrund är det kanske inte särskilt svårt att förstå att jag fastnar för ett populärkulturellt TV-program om ekonomi och företagsamhet.

TV-programmet Draknästet är det bästa som hänt sedan televisionssverige sedan första säsongen av FC Z.


Dagens tacksamhetslista

Kanske är det präktigt att göra en tacksamhetslista. Det är definitivt inte lika intressant för utomstående läsare som skvaller och konflikter, eller djupa analyser över kassa valresultat i storstadsdjungeln.

Men jag har en mycket stark övertygelse om att vi kan skapa en bättre värld om vi bara börjar visa tacksamhet. Jag ska därför av och till försöka publicera listor över fem saker jag är tacksam över från den gångna dagen.

Detta är jag speciellt tacksam över idag:

1. Sonens lugn i badkaret.
Det är inte alltid Nils trivs med att bada. Idag gjorde han det (nästan hela tiden). Det var bra för mig och för Lilleman, som blev ren och fin.

2. Ulf Lundells sångtexter.
Jag hade en underbar kvällspromenad i Östertälje. Barnvagnen framför mig, och Ulf Lundells spruckna röst i hörlurarna.

3. Jannes passning på bandyträningen.
Tvåmotettläge. Jag löper i mitten och Janne har bollen på kanten. Mitt emellan försöker Stefan försvara. Precis när jag tror att situationen är över slår Janne en perfekt diagonalpassning. Bara att sätta till klubban.

4. Evin Cetins 2 426 personkryss i Södertälje.
Det är bra jobbat av en tjej som bara bott i Södertälje i ett drygt år att skapa tillräckligt mycket förtroende för att få nästan 2 500 personkryss. 36,7 procent av alla som röstade på S i Södertälje kryssade för Evins namn. I Södertälje fick hon överlägset flest kryss av alla kandidater. Endast Gudrun Schyman hade en högre kryssandel. Starkt Evin!

5. Anders Lago.
Det är inte alltid man uppskattar sin chef. Men det blev lite yrt när han var borta från dagens KS-sammanträde, och vice ordföranden Marita Lärnestad (M) fick träda in. Ser fram emot nästa KS, med ordning och reda på yrkanden och beslutsgångar.

Evin Cetin: Därför röstar jag S

På söndag är det val.

I en gästblogg hos Alexandra Einerstam skriver Evin Cetin varför man ska rösta på S.

Läs gärna hennes inlägg.

Därför röstar jag på Evin Cetin

På söndag är det äntligen val till Europaparlamentet. Det är tid för förändring. Parlamentets konservativa majoritet behöver bytas ut.

Sedan några månader tillbaka har jag, vid sidan om jobbet, hjälpt till med Evin Cetins valkampanj. Evin är både vän och kollega till mig. Hon har en fantastisk energi och framåtanda. Den kommer att bära henne långt i livet.

Det finns flera skickliga socialdemokratiska kandidater. Som EU-positiv högersosse har jag alltid varit lite skeptisk till Marita Ulvskog. Under valrörelsen tycker jag att hon har varit bättre än någonsin. Det märks tydligt att hon, till skillnad från de andra partiernas toppkandidater, har en erfarenhet av regeringsarbete. Hon vet hur politik bedrivs.

Jag har aldrig träffat Olle Ludvigsson, men jag tycker att han inger förtroende. Åsa Westlund kryssade jag i förra valet. Sedan dess har hon blivit mer erfaren och skicklig. Ardalan Shekarabi lyfter fram en viktig fråga, nämligen SMS-lånen. Kanske är det en liten fråga för Europa, men i dagens samhälle finns det få människoöden som är så svåra som att vara skuldsatt upp över öronen.

Trots de andra skickliga kandidaterna kommer jag att kryssa Evin Cetin på söndag. Hon är ung, drivande och har sunda värderingar i grunden. Grundläggande för att bli en framgångsrik parlamentariker.

Lyssna gärna på hennes kampanjlåt:

 

Två små leenden (och glöm inte att rösta senast på söndag)


RSS 2.0