Topp fem för att skapa en lyckligare värld

1. Människor mår bättre och lever längre i ett jämlikt samhälle.

Det visar författaren och journalisten Stefan Klein i sin bok Lyckoformeln: Vad vetenskapen kan lära oss om lycka. I boken gör Klein en genomgång av den moderna vetenskapens senaste rön angående lycka och välbefinnande.

Sverige och Japan är två helt olika samhällen. Kulturerna skiljer sig starkt åt. Gemensamt för länderna är dock att inkomstklyftorna är relativt små. Och att medellivslängden är hög.

I North Dakota, USA, är medellivslängden 4 år längre än i Louisiana. Skillnaden kan inte förklaras av andelen rökare eller andelen fattiga. Det skiljer sig nästan inget alls när det gäller antalet dödsfall orsakade av cancer eller gentiska skillnader.

Den stora skillnaden är att inkomsskillnaderna är mindre i North Dakota. Jämlikhet är viktigare än absolut välstånd.

2. Människor blir lyckligare av att fatta beslut.

Känslan av att vara utelämnad till  är lika outhärdlig som att oförklarligt bli nekad att komma in på krogen. Det vet alla som suttit fast i ett svettluktande pendeltåg med knastrande högtalare. Utan möjligheter att fly. Utan information om när resan fortsätter. Så nära en mänsklig djurpark det är möjligt att komma.

Citat från Lyckoformeln: "Stutzer och Frey frågade 6 100 schweizare om deras tillfredsställelse med livet och jämförde uppgifterna med deras möjligheter att utöva politiskt inflytande. De visade sig att ju större inflytande de tillfrågade hade, desto nöjdare var de med sina liv."

Det är dags för socialdemokratin att acceptera valfriheten och att förnya demokratidiskussionen.

3. Människor mår bra av att jobba.

Psykologen Mihaly Csikszentmihalyi bad människor att skriva ned sina känslor på frågeformulär. Han konstaterade att människor i regel förskönar sin fritid. Fabriksarbetare angav dubbelt så ofta under arbetstid att de mådde bra, i jämförelse med kvällar och helger. För tjänstemän och chefer låg siffrorna ännu högre.

Sex timmars arbetsdag är inte lösningen för människors problem. Arbetslöshet är förödande. Bra jobb ger lycka.

4. Människor tycker om att träffa andra och engagera sig i föreningslivet.

Engagera er!

5. Människor blir lyckligare av fysisk aktivitet.

"Forskare i Europa och USA har gjort mer än 80 stora undersökningar på detta tema, praktiskt taget alla kom fram till samma resultat: den som idrottar regelbundet mår bättre, har större självförtroende, är mindre rädd och mer sällan nedstämd. Människan är gjord för att röra på sig."

Kanske är det därför jag ägnar min tid åt innebandyn i Kolpenäs IBF cult. Trots att det är alltför sent för mig att bli en stjärna.

Kommentarer
Postat av: mamma

Har det inte blivit fel länk på Kolpenäs. Hade hoppats att få se laguppställningen.

Tänk att ha en son som spelar innebandy.Minns hur det började i Hölöskolan................

2008-11-12 @ 17:23:33
Postat av: elof

nu har jag rättat till länken, mamma... jo, jag minns hur det började...

2008-11-12 @ 20:25:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0