Topp fem ur socialdemokraternas jobbstimulanspaket

1. Investeringar i välfärden i kommunerna.

Speciallärare, socialsekreterare, fritidsledare, fältassistenter, undersköterskor, vaktmästare, lokalvårdare, rektorer, skolsköterskor, kontorschefer. Det är personalen i Sveriges kommuner som bär upp välfärden i vårt land.

En lågkonjunktur kommer att slå hårt mot ekonomin i kommuner och landsting. Det riskerar att leda till nedskärningar i välfärdens kärna. Miljardinvesteringarna i kommunerna är en viktig del av socialdemokraternas jobbstimulanspaket.

2. Utbildning för jobb (10 000 platser).

En tid av lågkonjunktur är bra att använda till att höja utbildningsnivån.

3. Nytt investeringsstöd i hyresrätter.

Det finns en stark och viktig koppling mellan hyresrätter och arbetsmarknad. Med moderaternas hyresrättsfientliga politik blir inte arbetsmarknaden tillräckligt flexibel. Läs gärna mer om boendets betydelse för tillväxten i Hyresgästföreningens rapport Vem bygger för tillväxt?

4. Höjning av barnbidrag och studiemedel samt skattesänkning för pensionärer.

En stärkning för dem som har små marginaler är viktigt av rättviseskäl. Men det är också viktigt för att stimulera ekonomi.

5. En ny riskkapitalfond för innovation, utveckling och entreprenörskap.

Citat från rapporten: " Allt fler tecken tyder på att nyföretagandet minskar i Sverige. Det är allvarligt i en situation där de små och medelstora företagen står för en viktig del av en framtida ekonomiska återhämtning. Bristen på riskkapital, särskilt i de tidiga skedena av nyföretagande, riskerar att bli en flaskhals som bromsar en god utveckling av sysselsättningen. Under de senaste månaderna har företagens möjligheter att få tillgång till kapital allvarligt försämrats. Nu behövs utökade insatser från offentliga aktörer för att komplettera den kapitalförsörjning som marknaden under den rådande finans- och jobbkrisen inte klarar av."

Bra. Småföretagandet är viktigt för ekonomin.

Ännu viktigare är att socialdemokraterna tar initativet om jobbskaparpolitiken. Jag hoppas att regeringen följer efter. Sverige står inför en allvarlig jobbkris. Då duger det inte att regeringen Reinfeldt står som passiv åskådare.

Kommentarer
Postat av: Daniel

Det är faktiskt ett förvånansvärt bra paket. Jag var lite rädd att det skulle bli för mycket av det gamla vanliga, även om det gärna hade fått vara större offentliga investeringar, exempelvis i infrastruktur. Sverige skulle må bra av att öka den offentliga sektorns andel av BNP.

2008-11-14 @ 12:46:33
URL: http://danielmathisen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0