Topp fem över favoritplatserna i Dalarna1. Axi fäbodar.


Den stilla tjärnen nedanför den vilda skogen. Det iskalla vattnet på pallen bredvid elden. Den friska luften på Eggen. Det svinkalla morgondoppet efter den milda sommarnatten. Färgfäckarna från blåbären och de röda lingonen. Öppna spisen. Kuvån. Näverluren. Gärdesgårdarna.

Utedass, björnspår och kärlek.

I vår lilla släktgård i Axi fäbodar flyttas tiden tillbaka tvåhundra år. Det är en och en halv mil till närmsta elledning. En och en halv mil av avkoppling.


2. Romme Alpin

När nästippen fryser till is. När öronen hör dalskidans fras mot den nypistade och lätt isiga branten. När granarnas gröna färg smälter ihop med den vita snön. När det inte är ett enda moln på himmelen. När backen är tom från plogande stockholmare.

Då är jag lycklig.

Romme Alpin kanske inte är världens mest avancerade skidanläggning. Men den duger gott för att lätta upp lördagstristessen.


3. Färnäs

Förr i tiden när Färnäs mötte Nusnäs i fotboll fick de redan från början köra fram ambulansen. En sak var tvärsäker. Det skulle bli någon form av slagsmål.

Nusnäs må ha sin Bliktpunkt, sin dalahästtillverkning, sin Ica Hoppet. Jag håller ändå på Färnäs i alla väder.


4. Långbryggan

Sveriges längsta brygga, Långbryggan, är ett utmärkt resmål för en vårpromenad. En vacker vy över världens trevligaste insjö, Siljan.


5. Ejendals arena

Ejendals arena är hemmaplan för Leksands IF, ett lag som jag, som bördig från Mora, starkt ogillar.

Men arenan är fin. Och det ska bli trevligt att besöka deltävling 3 i melodifestivalen. Även om jag knappast är en schlagernörd.

Kommentarer
Postat av: Lisa Hedin

Fantastisk bild! Det är så där du ska se ut - i Dalarna såväl som i Södertälje!

2008-12-10 @ 10:02:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0