Finklädd idag

Idag har Nils tillbringat större delen av dagen i trendriktig velourklädsel. Kläderna har kommit i present från faster Tora och farbror Khashayar.

I övrigt har den lille ägnat dagen åt att titta på husets alla lampor. Lamp-spotting är Nils stora livspassion, vid sidan om att äta, sova och bajsa.På kortet nedan blinkar Nils lite lätt med ena ögat. En riktig charmör...


Nyhetspaus

Vi pratade om det igår, jag och Anna. Att vi alltid kommer att komma ihåg tidpunkten när AMF pension diskuterades i media. Det var när Nils föddes. Men vi kommer aldrig att riktigt förstå vad diskussionen handlade om, annat än att bonusar och Wanja på något sätt var inblandade. Under den senaste veckan har vi knappt läst tidningen eller tittat på nyheterna. Vi har varit upptagna av annat.

Det kanske är så att få barn. Att resten av världen, åtminstone tillfälligt, blir mindre viktig. Men det känns konstigt. Vi försöker ju annars hänga med i nyhetsflödet och diskutera och kommentera. Vi brukar vara ständigt känslomässigt engagerade i mer eller mindre allt som händer runt om i världen.

Livet har sina skiftningar. Tids nog lär jag återigen följa med i nyhetsbyråernas detaljrapportering. Men ett tag till tänker jag tillåta mig att leva i den egna lilla bubblan.

Det är trots allt ganska skönt att ta en paus från nyhetsflödet.

På Av

Det blev ett besök på en stor elektronikkedja idag.

Trådlösa hörlurar är ett måste för oss stackars småbarnspappor som vill titta på fotboll.

Och nej, inlägget är inte sponsrat. Det är bara ett taffligt försök att beskriva det nya livets mindre förändringar.

Nils är hemma

Igår fick Nils åka bil för första gången. Han trivdes väl och sov gott i baksätet.
Därefter kom han hem och fick se insidan av det hem där han ska leva för lång tid framöver.


Under det exklusiva täcket

Standardtäcke eller exklusivtäcke?

Det valet var jag tvungen att göra när jag igår kväll besökte Babyland. Intellektuellt visst jag naturligtvis att det inte skulle spela någon större roll för lille Nils. Oavsett täcke skulle han sova mycket, lyckligt och fridfullt.

Men det var som en kraft grep tag i mig. En inre röst viskade: "Klart grabben ska ha det bästa täcket, annars är du ingen god far". 

Naturligtvis vet jag att det inte går att köpa sig till ett bra faderskap. Naturligtvis vet jag att det finns mängder av urusla fäder som har låtit sina barn sova under svindyra luxuösa ejderdunstäcken.

Men i affären vällde alla starka känslor upp till ytan. De där starka känslorna jag aldrig trodde att jag skulle få. Jag trodde nämligen att det var tämligen enkelt att bli pappa. Att jag bara skulle kolla på lite halvcoolt och säga någon ytlig distanserad replik av typen: "så här glad har jag inte varit sedan SSK vann i förlängningen mot Västerås i söndags."

Men så blev det inte. Att bli pappa är så mycket större och underbarare än jag någonsin kunnat föreställa mig.

All min coola självdistans är som bortblåst. Tyvärr kommer det knappast att publiceras särskilt många listor över filmer eller låtar på denna blogg framöver. Jag är fast i småbarnsfarsträsket. Med undantag för lite gnäll mot regeringen blir detta nog lite av en pappablogg för ett tag.

Och jag vill redan nu be om ursäkt till alla vänner och bekanta för att jag kommer att verka tjatig och enkelspårig för en lång tid framöver.

Jag är pappafrälst. Och mitt barn ligger och sover under det exklusiva täcket.


Nils börjar beskåda världen

De första dygnen var Nils inte särskilt intresserad av världen utanför.

Men idag började han på allvar att öppna ögonen för vad som finns därute.


Att byta blöja

Jag har alltid trott att blöjbyten var ett nödvändigt ont. Föräldraskapets baksida. Lite som de betonghårda skidpjäxorna när man åker slalom.

Så känns det inte längre.

Varje blöjbyte är en fröjd. Man känner att man hjälper den lille och tar sitt ansvar som förälder. Det är underbart och roligt.

Och snart är det dags igen.

Minut för minut, de mest överväldigande timmarna i mitt liv

Tiden går så fort just nu. Alldeles nyss var man en skitnervös yngling, numera är man familjefar. En rörande lite kompis är född.

De dygn som har passerat har varit spännande, intensiva, lugna och sagolika.

Så här gick det till, minut för minut:

23/3
16.01
Jag hämtar Anna på hennes jobb

16.39
Jag ringer Anders Lago och meddelar att jag inte kommer på fullmäktigegruppen

21.48
Jag skickar iväg ett förslag till tal som chefen ska hålla. Jag hade tänkt skriva det under tisdagen, men kände på mig att det skulle bli en jobbfri dag. Skrev därför ihop det under måndagskvällen. Det blev ett halvbra ofärdigt utkast

23.30
Jag går och lägger mig för att få lite sömn. Anna är vaken


24/3
03.55
Anna väcker mig och säger att det är dags att åka

04.07
Jag köper parkeringsbiljett utanför Södertälje sjukhus

04.10
Vi är på plats vid förlossningen

07.07
Barnet föds

07.20 - 07.40
Jag ringer till barnets mor- och farföräldrar. Jag kan knappt få fram ett ord. En stor tårfylld lycklig klump i halsen hindrar mig från att prata

07.48
Barnets farmor berättar nyheten på facebook. Därefter börjar gratulationerna strömma in.

Tack så mycket. Man blir rörd av allas värme

09.07
Jag lämnar återbud till tisdagsförmiddagens innebandyträning

10.07
Vi bestämmer att vi ska kalla barnet för Nils (även om vi har förstått att han i vissa kretsar för alltid kommer att heta Pingvin)

10.30
Nils mäts (50 cm) och vägs (3630 gram).

19.13
Barnets farmor kommer på besök

21.35
SSK förlorar mot Rögle. Tydligen kan ingen dag vara perfekt


25/3
11.48
Farbror Tobias kommer på besök

12.27
Barnets mormor och morfar kommer förbi med jordgubbar, björnbär och hallon

16.30
Nils får byta rum på BB, tillsammans med hela familjen

19.49
Faster Tora kommer med en velouroverall i present. Nils sover under hela besöket, men verkar i övrigt glad och tacksam för presenten

Nils kan gäspa stort

Här lägger jag upp ett videoklipp där lille Nils gäspar så stort han kan.

Allt har gått bra. Den lille mår prima. Tack för alla vänliga gratulationer och välgångshälsningar!Några bilder på lille Nils

Klockan 04.00 i morse bar det av mot förlossningen. Snabbt på med en tröja. Skäggstubb och håret på ända.

Tre timmar senare föddes lille Nils. Här nedan finns några bilder på den underbare lille pojke som har gjort mig otroligt lycklig.

Wow. Vilken dag. Vilken underbar dag.


Löftet 2006 har glömts bort

"Vi accepterar alla socialdemokraternas satsningar på ökad välfärd."

Så sade Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal i Vaxholm inför valet 2006.

Nu är löftet bortglömt. Beskedet att regeringen inte ger pengar till kommunerna kommer att slå sjukt hårt mot den grundläggande välfärden. 

Sjukvård, förskola, skola, äldreomsorg kommer att ta smällen. Reinfeldt valde att genomföra skattesäkningar för de rika istället för att komma ihåg sitt eget sommartal.

Det är sorgligt.

Älmhults kommunledning har tokfel

Idag började det. Älmhults centerpartistiska kommunalråd Elizabeth Peltola var först. I ett debattinlägg på internetsidan newsmill går hon ut och kräver att de kommunanställda ska frysa sina löner. Förmodligen är detta den första i raden av attacker kommunalarbetarnas löner. Men kravet är orättvist, kortsiktigt och feltänkt.

En sak har Peltola rätt i. Den ekonomiska krisen slår hårt mot kommuner och landsting. I prognosen i februari skrevs skatteintäkterna ner med 16 miljarder kronor för kommunsektorn, jämfört med decemberprognosen. Kristider kommer att kräva tuffa och svåra beslut. Men lönefrysning är inte rätt väg att gå.

Det är orättvist, eftersom det knappast är de kommunanställda som har orsakat krisen i ekonomin. Det är inte undersköterskorna och lärarvikarierna som har drivit fram kredithysterin. Det är inte renhållningsarbetarna och socialsekreterarna som tvingade Lehman Brothers i konkurs eller som slutat att låna ut pengar till industriföretagen. 

Det är orättvist eftersom de kommunanställda under en mycket lång tid har fått alltför leva på alltför låga löner. 

Det är kortsiktigt, eftersom framtidens offentliga sektor kommer att kräva mycket kompetent personal. Med en åldrande befolkning kommer framför allt äldreomsorgen att behöva den bästa tänkbara personalstyrkan. Anställda som kan driva fram en modern, empatisk och effektiv omsorg för de människor som befinner sig på livets höst. En lönefrysning kommer oundvikligen att leda till att den bästa tänkbara personalen söker sig till andra branscher. I slutändan blir det dyrare och sämre för oss alla. Det är dessutom kortsiktigt eftersom ingångna avtal ska hållas. Den som bryter ett ingånget avtal förlorar nästan alltid i längden.

Det är feltänkt, eftersom många av de kommunanställda alltför ofta hör till de med allra lägst lön. En ökning av deras reella inkomster kommer sannolikt att leda till en ökad konsumtion, vilket är betydligt mer stimulerande för ekonomin än regeringens skattesänkningar för välbeställda. En frysning av de redan låga lönerna kommer istället att leda till minskad konsumtion, vilket i sig kommer att leda till en ytterligare försvagning av den svenska ekonomin.

Idag kom den första attacken mot de kommunanställdas löner. En sorglig attack.  Men det är uppenbarligen enkelt för en centerpartist att försöka roffa åt sig skolbespisningspersonalens rättmätiga extra hundralappar istället för att ta fighten med Anders Borg om mer pengar till kommuner och landsting.


Helg

Skön helg, som bestått av följande:

Barnvagnsköp, något sent med tanke på att det är upp till tio veckors leveranstid.

Lyssna på Ibbe i ekots lördagsintervju.

Ikea-shopping.

Melodifestivalen och besök från mamma.

Innebandymatch, som vanns.

Och nu sitter jag och lyssnar på Jussi Björling.

Innebandy igen

Det gick ganska dåligt på innebandyträningen idag. Målchans efter målchans missades när vi körde tvåmål. Till slut lyckades jag dock trycka in bollen bakom Milan i målet.

Jag är inte särskilt bra. Det ska erkännas. Jag spelar trots allt i ett lag i division sex. Men jag är helt såld. Innebandyträningarna gör mig till en lyckligare person.

Även om en frustrerad känsla dröjer sig kvar efter dagens träning.

RSS 2.0