Älmhults kommunledning har tokfel

Idag började det. Älmhults centerpartistiska kommunalråd Elizabeth Peltola var först. I ett debattinlägg på internetsidan newsmill går hon ut och kräver att de kommunanställda ska frysa sina löner. Förmodligen är detta den första i raden av attacker kommunalarbetarnas löner. Men kravet är orättvist, kortsiktigt och feltänkt.

En sak har Peltola rätt i. Den ekonomiska krisen slår hårt mot kommuner och landsting. I prognosen i februari skrevs skatteintäkterna ner med 16 miljarder kronor för kommunsektorn, jämfört med decemberprognosen. Kristider kommer att kräva tuffa och svåra beslut. Men lönefrysning är inte rätt väg att gå.

Det är orättvist, eftersom det knappast är de kommunanställda som har orsakat krisen i ekonomin. Det är inte undersköterskorna och lärarvikarierna som har drivit fram kredithysterin. Det är inte renhållningsarbetarna och socialsekreterarna som tvingade Lehman Brothers i konkurs eller som slutat att låna ut pengar till industriföretagen. 

Det är orättvist eftersom de kommunanställda under en mycket lång tid har fått alltför leva på alltför låga löner. 

Det är kortsiktigt, eftersom framtidens offentliga sektor kommer att kräva mycket kompetent personal. Med en åldrande befolkning kommer framför allt äldreomsorgen att behöva den bästa tänkbara personalstyrkan. Anställda som kan driva fram en modern, empatisk och effektiv omsorg för de människor som befinner sig på livets höst. En lönefrysning kommer oundvikligen att leda till att den bästa tänkbara personalen söker sig till andra branscher. I slutändan blir det dyrare och sämre för oss alla. Det är dessutom kortsiktigt eftersom ingångna avtal ska hållas. Den som bryter ett ingånget avtal förlorar nästan alltid i längden.

Det är feltänkt, eftersom många av de kommunanställda alltför ofta hör till de med allra lägst lön. En ökning av deras reella inkomster kommer sannolikt att leda till en ökad konsumtion, vilket är betydligt mer stimulerande för ekonomin än regeringens skattesänkningar för välbeställda. En frysning av de redan låga lönerna kommer istället att leda till minskad konsumtion, vilket i sig kommer att leda till en ytterligare försvagning av den svenska ekonomin.

Idag kom den första attacken mot de kommunanställdas löner. En sorglig attack.  Men det är uppenbarligen enkelt för en centerpartist att försöka roffa åt sig skolbespisningspersonalens rättmätiga extra hundralappar istället för att ta fighten med Anders Borg om mer pengar till kommuner och landsting.


Kommentarer
Postat av: Markus Blomberg

Det är sorgligt. Kortsiktiga högerpolitiker utan grepp om verkligheten, det är den stora faran för den offentliga sektorn.

2009-03-10 @ 09:11:26
URL: http://www.markusblomberg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0