Topp fem över ord som Mona Sahlin borde använda oftare

1. Solidaritet.

Den största skillnaden i svensk politik handlar om solidariteten. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet vill alla ha ett mer solidariskt samhälle. Högern tänker tvärtom. De sänker istället a-kassan och sjukförsäkringen. Och de sänker i praktiken det bistånd som vi använder för att ta vårt ansvar i världen.

2. Valfrihet.

I det moderna samhället vill människor välja. Framför allt vill vi inte att redan erövrad valfrihet ska tas ifrån oss. På 70-talet kanske det dög med en sorts flingor. Nuförtiden byter vi butik om flingutbudet inte duger till. Så ser det ut även inom den offentliga världen. Ingen vill tvingas hålla sina barn kvar i en värdelös skola. Ingen vill ha en vårdcentral som nästan skäller ut en när man ställer en enkel fråga.

Socialdemokraterna får inte tveka på denna punkt. Många använder en känd marmeladundersökning för att kanalisera sitt missnöje mot valfrihet. Men undersökningen visar egentligen bara att människor inte tycker om att göra hastiga val med bristande beslutsunderlag. En socialdemokratiska valfrihetspolitik måste därför grundas i att ge medborgarna ordentlig information. Bland annat om hur andra människor har valt. Vi litar på varandra. 

Socialdemokraterna i Värmdö kallar sin modell för kvalitetsval. Ok för mig.

3. Passion.

Politiken behöver mer passion. Spänning. Hjärta.

4. Framtid.

Mona Sahlin måste ta ledningen i framtidsdebatten. Socialdemokraternas politik är betydligt mer modern än regeringens.

5. Jämlikhet.

Vårt partis kanske viktigaste värdering. Och svenska folket håller med oss:

"Enligt de senaste siffrorna från Umeå universitet vill åtminstone 75 procent av svenskarna leva i ett samhälle med relativt små inkomstskillnader, omfattande trygghetssystem som finansieras av skatter, och där stat, kommun och landsting snarare än privata företag ansvarar för välfärdstjänster som vård, skola och omsorg."

Kommentarer
Postat av: Daniel

Jag vill slå ett slag för "mod", "ansvar" och "framgång". Håller helt med om valfrihetsgrejen förresten.Tack för senast och god bless.

2008-10-29 @ 13:45:03
URL: http://danielmathisen.blogspot.com
Postat av: Elof

god bless.Och mod. Det är viktigt.

2008-10-29 @ 23:50:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0