Rysk roulette

Maud Olofsson säger till tidningen att hon inte vill spela monopol med svenska skattepengar. Istället spelar hon rysk roulette med vår industritradition. Därmed spelar hon också ett högt spel med den svenska ekonomins ryggrad.

Sverige är en liten och exportberoende nation i en utkant av Europa. Trots många fel och brister är det ett underbart land. Men det är ett land som är sårbart inför globala konjunktursvängningar och plötsliga efterfrågetapp. Det gäller speciellt fordonsindustrin. Det finns förmodligen inte något annat land i hela världen som är så beroende av fordonsindustrin.

Två personbilstillverkare. Två lastbilstillverkare. Massor av underleverantörer. Totalt sysselsätter fordonsindustrin 140 000 personer.

SAABs förestående död är sorglig. Men ännu sorgligare är den smärtsamma vargavinter som drabbar underleverantörerna till den svenska fordonsindustrin. Osynligt, långt borta från topprubriker och regeringssammanträden, ökar varsel, konkurser och nedläggningar.

Kompetenta människor som skapar högkvalitativa produkter får sparken. Det är människor som kommer att behövas när konjunkturen vänder igen. Människor som istället borde ha ägnat skitåren åt att skapa nästa generations fordon. Eller åtminstone fått vidareutbilda sig.

Maud Olofssons ryska roulette tvingar dem istället till arbetslöshet. Det kommer inte att gynna de svenska skattebetalarna när konjunkturen vänder.

Kommentarer
Postat av: Adde

Tjenare Loff... Här är en intressant artikel av en som har lite koll på varför det gått som det gått för SAAB: http://www.newsmill.se/artikel/2009/02/18/saab-har-inte-en-chans-pa-miljobilsmarknadenSAAB har tyvärr varit illa ute länge. Man kan ju inte artificiellt hålla liv i ett företag som inte verkar kapabelt att göra vinst, sen att folk blir arbetslösa är verkligen illa, men det kan man väl ändå inte beskylla regeringen för?

2009-02-19 @ 10:31:58
Postat av: Elof

Det finns inga skäl att artificiellt hålla något företag vid liv. Arbetskraften bör självklart finnas i livskraftiga och tillväxtskapande företag.Problemet är att den svenska industrin inte är någon artificiell parasit. Den är en tillväxtskapande ryggrad i den svenska ekonomin. Produktiviteten och kompetensen är superhög.Men industrin drabbas hårt av ett kortsiktigt efterfrågetapp, samtidigt som de inte får ekonomiskt stöd från regeringen. Tyvärr blir de tvungna att kicka personal som kommer att behövas i den kommande högkonjunkturen.Det är inte främst SAAB som dödas av regeringens passivitet. Det är mycket stora delar av den svenska industrin som kommer att drabbas. Och det mer eller mindre i onödan, på grund av att regeringen låter bli att göra de finanspolitiska åtgärder som många experter efterfrågar.2009-02-19 @ 11:34:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0