Topp fem över 2008 års bästa konsertögonblick.

1. Lördagen den 5 juni, strax efter 22.00

Jag är en av 60 000 skrikande åskådare på Ullevi i Göteborg. Någonstans i mitten av innerplan börjar jag bli törstig och trött i benen. Som vanligt har jag valt helt fel skor.

Bruce Springsteens band, E Street Band, tar den första tonen i fantastiska "I'm On Fire". Med min mobilkamera försöker jag föreviga de påföljande ögonblicken. Men ljudkvaliteten blir sämre än finansminister Anders Borgs prognosförmåga.

Springsteen är en fantastisk live-artist. Men allra helst skulle man ju vilja ha varit med på den där gågatan i Köpenhamn på åttiotalet, där Springsteen passerar en gatumusikant och bestämmer sig för att jamma lite med honom. Wow.


2. En junikväll på Zinkensdamm

Thåström och Kent står för underhållning långt in i sommarnatten. Själv står jag med god utsikt mot scenen, tillsammans med trevligt sällskap i form av en syster och en kusin.

Thåström är brutalt bra, med sin mörka stämma. Men kvällens absoluta höjdpunkt är den konfettiinfattade avslutningen med Kents fantastiska Mannen i den Vita Hatten (16 År Senare).
 

3. En helt vanlig vårtorsdag

Södertälje kommun anordnar en storskalig personalfest. Jag är på plats i Axa Sports Center och bjuds på en schlagerkavalkad med alltifrån Nordman till Charlotte Perelli. Men det största ögonblicket är när Södertäljes schlagerkungar Bröderna Herrey äntrar scenen och river av den klassiska Diggiloo Diggiley.

Se även den klassiska bilden på chefen, Anders Lago, i stilsäker Telgetubbiesdräkt. Från Charlotte Perellis blogg.


4. Mitt på dagen, lokal tid, en söndag i mitten av juli

Varje söndag arrangeras det jazzbrunch i Winchester Mansions innergård. Stillsamt. Förstklassig service. Tidningen ligger framme och brunchen inleds med ett glas bubbelvin. Kapstadens gästvänlighet när den är som allra bäst.



Speciellt minnesvärt ögonblick: En fantastisk version av The Lion Sleeps Tonight framförd av en ung sydafrikansk sångerska.


5. Igår kväll. Decemberlördag

I S:t Jacobs kyrka bjöds det på Folkjul.

Avslappnande men livligt. Andaktigt men lustfyllt.

Sofia Karlsson sjöng, som vanligt, fantastiskt. Och Anton dansade med känsla och behärskning, med självkontroll men totalt avslappnad. Där var Stilla Natt och där var Gläns Över Sjö och Strand.

När jag gick in i kyrkan var det ytterligare en gråkall senhöstslaskig vardagslördag. När jag kom ut var det jul.

Topp fem över böcker som har haft stor betydelse för mig



1. Heja,
Pelle Svanslös av Gösta Knutsson

Mobbning. Självkänsla. Rättvisa. Godhet. Kärlek. Utsatthet. Sorg och envishet. Att godheten och förnuftet alltid segrar över elakhet och inskränkthet. Att 37 gånger 68 blir 2 516.

Det var mycket jag fick lära mig om när jag som 11-åring plöjde igenom Gösta Knutssons magnifika storverk. När jag slukade böckerna om den gode men lite tafatte Pelle Svanslös. Jag var fast. Jag läste böckerna om och om igen. Jag kunde dem nästan utantill. Jag drömde om att tävla i ämnet Pelle Svanslös i teveprogrammet Kvitt eller Dubbelt.

Det finns inget som har betytt så mycket för min språkliga utveckling som böckerna om Pelle Svanslös har gjort. Tack så mycket Gösta Knutsson.

Heja, Pelle Svanslös är den bästa av alla böckerna.

2. Pelikanfallet av John Grisham

Det var i hörnsovrummet hos mormor och morfar på Bohmgatan i Rättvik. Det var på tiden då väggarna fortfarande var bruna. Nu har de brunnit ner.

Någonstans vid fyratiden på natten somnade jag med ögonen i kors och sänglampan forfarande tänd.  Som 13-åring hade jag för första gången i livet prioriterat sträckläsning framför nattsömn.

Det var för spännande. För mycket som stod på spel. Skulle det giriga storföretaget vinna över den unga kvinnliga Harvardstudenten? Skulle Gary Grantham hinna publicera sin artikel innan han tystades för gott? Skulle pengar vinna över rättvisa?

3. High Fidelity av Nick Hornby

Det är lite pinsamt att skratta högt när man läser böcker.

Jag skrattade högt alltför många gånger när jag i högstadiet läst High Fidelity av Nick Hornby. Det var nog ironin, svartheten och sorglösheten som jag fick upp ögonen för.

4. Den gamle och havet av Ernest Hemingway

Jag minns inte särskilt mycket av boken. Men jag minns spänningen, kraften i berättelsen, när pappa läste den högt för mig i tvåmanstältet på en campingplats strax utanför Mariehamn, Åland. Vi hade tagit Vikingbåten över från Kapellskär och min far hade fått plånboken stulen av en ficktjuv.

Trots detta hade vi skramlat ihop tillräckligt mycket finska mark och svenska kronor så att jag med en en näve mynt av vardera valuta kunde stega fram till minigolfbanan på campingplatsen. Tack vare en otroligt vänlig tant i kassan fick jag tillåtelse att spela en runda, medan pappa tittade på. Jag var så lycklig.

Därefter läste han den gamle och havet för mig.
 
Nu är det dags att läsa den igen.


5. Brott och straff av  Fjodor Dostojevskij

Den var så seg att läsa. De första 611 sidorna fick jag plåga mig igenom. Men efter att ha läst den 18-sidiga epilogen finns det bara ett ord att säga: Briljant.

Och visst är detta citat från boken mycket tänkvärt:

"Jag pratar strunt - alltså är jag människa. Ingen har någonsin kommit på en sanning utan att först ha pratat strunt fjorton eller hundrafjorton gånger; på samma sätt och vis är det alltid lovvärt. Men vi, vi kan ju inte ens prata strunt med egna ord! Prata på för all del men prata på med egna ord - och jag skulle kunna kyssa dig för det. Att prata strunt med egna ord är ju nästan bättre än att tala sanningar med andras. I första fallet är man människa, i det andra fallet är man papegoja!"

Topp fem över ljus lageröl

1. Nils Oscars God Lager

En lättdrucken öl med mycket smak och fyllighet. Passar till vardag och fest.

Normalt föredrar jag annan öl än mainstreamlager. Nils Oscars ölkreationer håller dock mkt hög kvalitet.

2. Staropramen

Den bästa ölen ur Tjeckiens fantastiska öltradition.

3. Windhoek Lager

Den afrikanska kontinenten är mer känd för utmärkt vin än för kvalitetsöl. Windhoek Lager är ett undantag.

4. Grolsch

Klassiska Grolsch - enligt hemsidan har de 400 år av ölhistoria - är en utmärkt ljus lageröl.

5. Bitburger

En god smakrik öl med ganska stor efterbeska.

Topp fem över musikstycken framförda av Ulf Lundell

1. Skyll på stjärnorna

2. Lejon på Gotland

3. Snön faller och vi med den

4. När jag kysser havet

5. Sanna (Nyårsafton Åre 1983)

Topp fem över favoritplatserna i Dalarna



1. Axi fäbodar.


Den stilla tjärnen nedanför den vilda skogen. Det iskalla vattnet på pallen bredvid elden. Den friska luften på Eggen. Det svinkalla morgondoppet efter den milda sommarnatten. Färgfäckarna från blåbären och de röda lingonen. Öppna spisen. Kuvån. Näverluren. Gärdesgårdarna.

Utedass, björnspår och kärlek.

I vår lilla släktgård i Axi fäbodar flyttas tiden tillbaka tvåhundra år. Det är en och en halv mil till närmsta elledning. En och en halv mil av avkoppling.


2. Romme Alpin

När nästippen fryser till is. När öronen hör dalskidans fras mot den nypistade och lätt isiga branten. När granarnas gröna färg smälter ihop med den vita snön. När det inte är ett enda moln på himmelen. När backen är tom från plogande stockholmare.

Då är jag lycklig.

Romme Alpin kanske inte är världens mest avancerade skidanläggning. Men den duger gott för att lätta upp lördagstristessen.


3. Färnäs

Förr i tiden när Färnäs mötte Nusnäs i fotboll fick de redan från början köra fram ambulansen. En sak var tvärsäker. Det skulle bli någon form av slagsmål.

Nusnäs må ha sin Bliktpunkt, sin dalahästtillverkning, sin Ica Hoppet. Jag håller ändå på Färnäs i alla väder.


4. Långbryggan

Sveriges längsta brygga, Långbryggan, är ett utmärkt resmål för en vårpromenad. En vacker vy över världens trevligaste insjö, Siljan.


5. Ejendals arena

Ejendals arena är hemmaplan för Leksands IF, ett lag som jag, som bördig från Mora, starkt ogillar.

Men arenan är fin. Och det ska bli trevligt att besöka deltävling 3 i melodifestivalen. Även om jag knappast är en schlagernörd.

Topp fem över jullåtar

1. Let it Snow - Vaughn Monroe

Som en flodväg väller de klassiska jullåtarna över oss. Överallt finns de i luften. I snabbköpet. I vardagsrummet. I en liten transistorradio bakom den stackars killen som säljer kolaremmar på Torekällbergets julmarknad.

Let it Snow är den bästa av de klassiska julplågorna. Dessutom avrundar den Die Hard-filmerna.


2. Happy X-mas (War is Over) - John Lennon

Man har hört den alldeles för många gånger. Man har nästan hunnit tröttna på den för i år. Ändå kan man inte låta bli att blir själaglad varje gång man hör John Lennons starka fredsbudskap.


3. Silent Night - Sinead O'Connor

Stilla natt har gjorts i miljontals versioner, på fler än 300 olika språk. Av de versioner jag har hört är Sinead O'Connors bäst.


4. Last Christmas - Wham

Det går inte att komma ifrån. George Michael har en utmärkt röst.


5. Rudolph the Red-Nosed Reindeer - Gene Autry

Som en hyllning till farfar Rudolf placerar sig denna klassiska julhit på listans femte plats.

Det är dessutom en vacker julsång med ett starkt antimobbningsbudskap.

Topp fem över Paul Smith-halsdukar jag vill ha

1. På första plats kommer en diskret blågrå kashmirhalsduk som ser ut att ge utmärkt vintervärme.

2. Fast egentligen tycker jag att halsdukar ska ha en tydlig och distinkt färg. Som den här röda, som kommer på andra plats.

3. Eller som den här i lysande klarorange med breda bruna ränder. Nummer tre på listan.

4. Det klassiska regnbågsrandiga Paul Smith-mönstret kan pigga upp vilken tråkig svart vinterjacka som helst och förtjänar sin fjärdeplats.

5. Och slutligen, på femte plats, en enkel brunvitrandig halsduk med en bred turkos rand.

Topp fem över aktuella listor

1. Barnmorska är det mest meningsfulla jobbet. Tidningen Du&Jobbet har med hjälp av statistiska centralbyrån listat vilka jobb som ger mest mening. Sist på listan kommer handpaketerare och andra fabriksarbetare.

Politisk sekreterare åt Anders Lago och Susanne Bergström finns inte med på listan. Men jag kan avslöja att det ibland känns hyfsat meningsfullt.


2. Alltid lika skarpa Tobias Gerdås har listat riksdagens mest meningslösa partier.

Centern vinner. Noterar för övrigt att stackars Federley ska klara sig utan kontanter i tio dagar.


3. Bostadssajten Booli har listat vilka ord i bostadsannonserna som ger högst priser.

Föga förvånande vinner havsinriktade ord som "segelbåtsdjup", "strandlinje" och "bryggan".  Och vem vill inte bo nära havet.


4. United Minds statusnavigator listar vilka prylar som ger högst status. I topp kommer ekologiska varor.

Så, för att skryta, jag har ett saltåbröd i skafferiet.


5. Times Online listar de 100 bästa filmerna från 2008.

Så nu har man något att sysselsätta sig med under tråkiga vardagskvällar.


Topp fem över läsvärt på dagensarena.se

1. Förnekelsefalangen

Victor Bernhardtz skriver insiktsfullt om moderaternas tafatta hantering av jobbkrisen, på den ständigt läsvärda sidan Dagens Arena.
 
"Egentligen handlar det om att Borg är rädd för att bli ihågkommen som en finansminister som slösade bort det som sparats (av socialdemokraterna) i ladorna det senaste decenniet."


2. Kan man ha en finansminister som inte är politiker?

Inlägget skrevs av Björn Elmbrant för drygt ett år sedan. I en annan ekonomisk tidsålder. Ämnet är ännu lika aktuellt. Lika intressant.

En av politikens just nu mest intressanta frågor är: Vem är Anders Borg? Vad är hans agenda? Är det verkligen han som har makten bakom Rosenbads väggar, och varför vet vi så lite om honom? Är han politiker eller är han bara ytterligare en högerekonom?

Hjälp mig gärna med svaren...


3. Grattis Venezuela!

Magnus Linton fick en gång i tiden Göran Persson att vilja sluta äta kött. Nu verkar dock Göran ha gjort en kovändning. Aftonbladet skriver: "Den forne statsministern äter numera helst kött, fisk, kyckling och ägg."

Nu skriver Magnus Linton en insiktsfull krönika om utvecklingen i Venezuela. Läs gärna!


4. Vi är inte och kommer aldrig att vara vänster

Maria Wetterstrand resonerar om miljöpartiets förhållande till feminismen och till begreppet vänster.

Miljöpartiet språkrör kanske inte ser sig som vänster, men deras väljare blir allt mer vänster. I varje val sedan 1994 har andelen miljöpartister som definierat sig som vänster ökat med cirka 10 procentenheter. Nittiofyra ansåg 45 procent av miljöpartisterna att de var vänster. 2006 var det uppe i 73 procent.
 
I valet 2006 var det till och med större andel miljöpartister än socialdemokrater som definierade sig som "vänster".

Allt enligt SVT:s vallokalsundersökning.

Ett parti kan i förlängningen inte gå i otakt med sina väljare.


5. Reträtten är inledd

Håkan A Bengtsson skriver: "Föreställningen om ett allmängiltigt utanförskap har därför blivit en politisk belastning för Fredrik Reinfeldt. Inom överskådlig tid är det ett obrukbart ord. "

Intressant resonemang. Det ska bli spännande att se hur Reinfeldt väljer att använda utanförskapsbegrepp och sin demoniserande fuskretorik i en tid då arbetslösheten ökar dramatiskt.

Ska han fortsätta att lägga hela skulden på den som blir arbetslös?

RSS 2.0